Posle najave da holandska kompanija Rojal Frizlend Kampina ulazi u pregovore oko kupovine Imleka i Subotičke mlekare, tržišna utakmica u mlekarskoj industriji Srbije biće još zanimljivija. Potencijalni kupac, pokriva tržište od 25 miliona ljudi, u 2010. ostvarila je prihod od 270 miliona evra, zapošljava gotovo 20.000 radnika, a u Srbiji je dosad bila poznata, pre svega, po svom brendu – voćnom jogurtu.


Imlek i Subotička mlekara su trenutno u vlasništvu Salforda, koji je pre toga beogradskoj industriji mleka pripojio i Novosadsku mlekaru. Holanđani će kupovinom Imleka u nasleđe dobiti veliki deo tržišnog kolača, tolikog da je antimonopolska komisija prošle godine kaznila ove dve mlekare sa tri miliona evra zbog sumnje da imaju monopol.

Ukoliko se ova najava o prodaji uspešno realizuje u narednih nekoliko meseci, kako je saopštila kompanija iz Amersforta, Srbija bi umesto investicionog fonda, dobila još jednog solidnog stranog igrača u toj grani. Marta prošle godine nemačka kompanija Megle i zvanično je postala vlasnik kragujevačke mlekare Mladost, koju je u decembru 2010. kupila od beogradske firme Silbo. Vrednost tog ugovora nije saopštena, a predstavnici kompanije su najavili po preuzimanju mlekare da će investirati u 2011. „nekoliko miliona evra“. Megle zapošljava oko 2.000 radnika, od toga oko 100 u Srbiji. Za Mladost je ovo bila druga promena vlasnika, jer je posle prve neuspele privatizacije, vraćena Akcijskom fondu koji ju je kasnije prodao preduzeću Silbo za nekih 450.000 evra.

Bivši Somboled najpre se integrisao u sastav hrvatskog Dukata, a od 2007. posluje kao deo francuskog Lactalisa. Ova francuska kompanija postoji već više od 80 godina i jedan je od najpoznatijih proizvođača sireva. U mlekari u Somboru proizvodi se i jedan od glavnih brendova kompanije – sir „prezident“.

Poslednja u nizu akvizicija koje su izvršile inostrane kompanije u mlekarskoj industriji Srbije, desila se septembra prošle godine kada je još jedna francuska kompanija, Bongren, kupila zrenjaninski Mlekoprodukt. Bongren je dokapitalizacijom postao 100 odsto vlasnik zrenjaninske mlekare, a za osam godina (koliko je trajala privatizacija) u modernizaciju pogona investirao je približno 15 miliona evra. Francuzi su najpre februara 2004. uložili četiri miliona evra i kupili 50,5 odsto akcija, a zatim otkupili akcije malih akcionara i državni deo kapitala, uz socijalni program u kojem nije bilo viška radnika.

Prema podacima agencija za istraživanje javnog mnjenja u Srbiji postoji oko 25 industrijskih mlekara i oko 200 malih i srednjih. Pojedine veće mlekare već su dobile svoje vlasnike iz inostranstva, dok neke vrlo uspešno rade pod palicom domaćih privrednika. Jedna od njih je i Šabačka, koja je u stopostotnom vlasništvu Farmakoma, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević. Niška mlekara je u poslednjih 50 godina, koliko postoji, menjala vlasničku strukturu nekoliko puta, a trenutno je u vlasništvu četiri domaća preduzeća Kruna komerca, Profika, Pogleda i Milk uniona. Kako bi se što bolje izborile u sve težoj tržišnoj utakmici, nekoliko mlekara je odlučilo da se udruži u Nacionalnu asocijaciju prerađivača mleka, osnovanu novembra prošle godine. Članice ove Asocijacije trenutno su Mlekara Šabac, Megle, Niška mlekara, ali i manje mlekare Kuč, Ekomlek, Lazar, Muza i Leskovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari