„Uništavanje nikada nije bilo jednako stvaranju, a kažnjavanje žrtava je nemoralno. Ovo vam, gospodine ministre, kažemo povodom vaših učestalih izjava da ćete, pokazujući hrabrost, okončati privatizaciju 526 preduzeća u državnom vlasništvu, proglašavajući, pritom, radnike i direktore glavnim krivcima za stanje u tim preduzećima“, navodi se u jučerašnjem otvorenom pismu Saveza Samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu ministru privrede Željku Sertiću. Kragujevački sindikalci smatraju da imaju prava da ovo kažu, jer su, kako tvrde, od početka ukazivali na štetne posledice primene Zakona o privatizaciji, pri čemu su i rizikovali „suprotstavljajući se bahatim vlasnicima“.


– Sami kažete da je veliki broj tih preduzeća opljačkan kroz privatizaciju, a potom vraćen državi! Zašto onda krivicu države, koja je privatizovala ta preduzeća, prebacujete na radnike, koji su se rizikujući i pateći borili da se raskinu te privatizacije? Zašto ne kaznite krivce? Koliko njih je odgovaralo za to što su uništili privatizovana preduzeća – pitaju sindikalci i ukazuju da, prilikom predlaganja izmena Zakona o privatizaciji, nikako da se seti radničkog akcionarstva, koje je „vrlo rasprostranjeno u razvijenom svetu.“

Sindikati navode i da je jednostavnom analizom lako doći do zaključka da su privatizacije bile uspešne u slučajevima kada su preduzeća kupovali oni koji se već bave tom delatnošću. Da li to, onda, „može da se postavi kao uslov za kupovinu preduzeća ili je samo novac, često i iz kriminalne sfere, bitan?“, zaključuje se u otvorenom pismu sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari