Izložba „Re/vizija: časopisi kao agensi književnosti i kulture“ Instituta za književnost i umetnost otvorena je juče u holu Narodne biblioteke Srbije. U godini obeležavanja 50 godina rada Instituta za književnost i umetnost, izložba je deo projekta proučavanja književne periodike koji Institut razvija već četiri decenije.


Re/vizija: časopisi kao agensi književnosti i kulture nastaje u nameri da se selektivnim prikazom dva i po veka srpske časopisne kulture i skoro pola veka njenog proučavanja skrene pažnja šire javnosti i novih generacija naučnika na jedno značajno i plodno istraživačko polje.

Prema rečima direktorke Instituta Vesne Matović, cilj postavka nije samo da da retrospektivan uvid u ovaj način proučavanja književnosti, već i da ukaže na ulogu periodike u formiranju književnih i nacionalnih obrazaca.

Ona je podsetila na krizu štampanih medija koja zahvata u mnogome i periodiku, ali je istakla da je proučavanje periodike bitno središte književne prakse i teorije, te da je ono važno budući da neki pisci nisu postojali izvan rada u časopisima.

– Priča o periodici je složena i intrigantna i nastaviće se bez obzira na krizu štampanih medija – kazala je Matićeva.

Aleksandar Petrov koji je osnovao projekat proučavanja književne periodike objasnio je da je sve počelo s osnivanjem časopisa „Književna istorija“ 1968. godine, koji se bavio novim tipom istraživanja književnosti.

– Časopis je nastao zahvaljujući profesoru Miloradu Popoviću, Oskaru Daviču i Vasku Popi, a od 1979. pojavljivali su se brojevi posvećeni književnoj periodici iz čega je nastao projekat koji postoji već četiri decenije – kazao je Petrov i dodao da je taj vid izučavanja književnosti sada jako popularan, i da se može reći da su oni bili preteče novog pravca.

Izložba je otvorena do kraja novembra, a u okviru izložbe biće organizovana predavanja na temu izučavanja periodike kao i okrugli sto „Značaj bibliografije periodike za istraživanje književnosti i kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari