Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, u okviru manifestacije – 45. Disovo proleće, dodelila je Disovu nagradu pesniku Vladimiru Kopiclu za ukupan pesnički opus.
– Čačak je grad poezije, s obzirom na to da iz njega potiču Branko Radičević, Vladislav Petković Dis i drugi istaknuti pesnici i pisci, pa je u okviru ovogodišnje manifestacije, Disova nagrada dodeljena pesniku Vladimiru Kopiclu, jer je ostavio dubok trag u srpskoj poeziji i zaslužuje pažnju književne publike.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, u okviru manifestacije – 45. Disovo proleće, dodelila je Disovu nagradu pesniku Vladimiru Kopiclu za ukupan pesnički opus.
– Čačak je grad poezije, s obzirom na to da iz njega potiču Branko Radičević, Vladislav Petković Dis i drugi istaknuti pesnici i pisci, pa je u okviru ovogodišnje manifestacije, Disova nagrada dodeljena pesniku Vladimiru Kopiclu, jer je ostavio dubok trag u srpskoj poeziji i zaslužuje pažnju književne publike. Takođe, u Biblioteci grada Beograda otvorena je i izložba „Najbolji svet“, koja govori o životu i delu ovog savremenog srpskog pesnika. Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog dela, a objavljena je i zbirka pesama Vladimira Kopicla – „Sovin izbor“, u kojoj su pesme zanimljivih naslova raspoređene u tematske cikluse – izlavila je direktorka manifestacije, Danica Otašević.
Član žirija za dodelu Disove nagrade, Gojko Božović istakao je da Vladimir Kopicl dosledno ispunjava svoje poetičke zahteve.
– Kopicl smatra da je savremeni svet suviše izmenjen da bi o njemu govorili klasičnim pesničkim sredstvima, pa činjenice, detalje i scene našeg vremena opisuje slobodno, tako da se lako prepoznaje značenje, a asocijativnim nizanjem odlazi daleko od početnih tačaka preuzetih iz stvarnog društvenog i političkog života. Vladimir Kopicl spada u post-moderne pesnike, jer koristi moderni govor i slobodno se odnosi prema jezičkim standardima; ali i u post-apokaliptične pesnike, jer naglašava da se katastrofa već dogodila. Njegove pesme čitaocima donose dragocena iskustva, što je dodatni razlog da dobije Disovu nagradu – objasnio je Božović.
Član žirija za dodelu nagrade „Mladi Dis“, Predrag Petrović rekao je da je žiri jednoglasno odlučio da nagradu dodeli pesniku Vladimiru Stojniću iz Zemuna, jer se izdvaja izrazitim poetskim darom i izvanrednim lirskim doživljajem sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari