Projekcijom domaćeg filma „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića u Velikoj dvorani Sava centra sinoć je zvanično završen jubilarni, 40. Fest. Pre toga uručena je nagrada ovogodišnjem pobedniku jedinog takmičarskog programa festivala Evropa van Evrope. Statua „Malo veliko drvo“ autora Nebojše Đure Veselinovića pripala je ruskom reditelju Igoru Vološinu za film „Beduin“. U obrazloženju žirija, koji su činili: predsednik Darko Bajić, Filip Bergson i Radovan Holub, i koji je odluku doneo jednoglasno, rečeno je: „Za majstorstvo režije i kompozicije kao i za umeće u radu sa glumcima i u pričanju savremene bajke o tome dokle je majka spremna da ide, iz ljubavi prema svojoj kćerci na samrti, vodeći je iz njenog rodnog Kijeva do Sankt Petersburga i zatim do jordanskih pustinja“.

Specijalno priznanje ovaj žiri dodelio je hrvatskom filmu „Fleke“ reditelja Alda Tardocija, a juče u podne, na poslednjoj Festovoj konferenciji za novinare u SC, predstavljen je Vološinov film o kome je autor, inače gost ovogodišnjeg Festa, govorio kao o namernoj mešavini žanrova. O kvalitetu njegovog filma svedoči i to da je Menahem Golan, čuveni američki reditelj i producent, takođe gost Festa, javno ponudio Vološinu saradnju na narednom filmu.

I žiri kritike FIPRESCI Srbija izabrao je najbolje na ovogodišnjem Festu. U njegovom sastavu bili su Sandra Perović, predsednica, Dejan Nikolaj Kraljačić i Greg de Kjur, a oni su odlučila da svoje priznanje daju filmu čuvenog finskog reditelja Akija Kaurismakija „Avr“, dok su specijalno priznanje dodelili argentinskom filmu „Kinez za poneti“ Sebastijana Borenstaina.

Ovaj Fest bio je mera naših mogućnosti – ocenio je selektor festivala Ivan Karl, koji se umetničkim direktorom Borislavom Anđelićem složio da je po broju prikazanih filmova (preko 70 premijernih), kao i po brojnosti publike Fest i dalje najjači filmski festival u regionu.

Upravo tim brojem gledalaca ove, jubilarne godine postavljen je novi rekord – oko 102.000 prodatih ulaznica i, sa akreditovanim novinarima, filmskim radnicima i studentima, ukupno 120.000 gledalaca čime je premašena već nekoliko godina očekivana cifra od 100.000 posetilaca. Direktor Direkcije Festa u odlasku, Miloš Parmentić, sumirao je ove podatke rekavši da je na ovaj način jedan period Festa obeležen pozitivnim stvarima a pre svih – masovnim povratkom omiljenom filmskom festivalu u zemlji.

„S NIS-om na Fest“ stigao Lazar Bogojević

Film „Put do uspeha“ autora Lazara Bogojevića najbolji je kraki film snimljen mobilnim telefonom na konkursu „S NIS-om na Fest“. On je dobio najviše glasova na fejsbuk stranici NIS-a, na kojoj su posetioci birali između još pet ostvarenja koje je žiri doveo do finala takmičenja. Pristiglo je inače 20 kratkih filmova snimljenih mobilnim telefonom na slobodnu temu. Autoru, sedamnaestogodišnjem gimnazijalcu, uručena je i nagrada – Soni digitalna kamera, a film će biti prikazan večeras pred projekciju „Artista“.

„Artist“ na bis

U okviru jubilarnog Festa, a kao program „na bis“ večeras će u dve projekcije u Sava centru biti prikazan i crno-beli nemi film Mišela Azanavicijusa „Artist“ (u prevodu domaćih distributera „Glumac“), koji je u poslednjem trenutku obezbeđen za festival i koji je takođe doprineo izuzetnoj prodaji karata. Ovaj film inače je pobrao brojne nagrade na svetskim festivalima, a ovogodišnji je dobitnik Oskara za najbolji film, režiju i glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari