U Davosu, u švajcarskim planinama, okupila se politička i ekonomska elita, a na brdu Mećavnik, usred planine Šargan – filmski i muzički umetnici iz celog sveta, mladi i već afirmisani, upućujući poruku da za sve nas ima nade, ukoliko budemo slobodni i kreativni.

Performansom oživljavanja plakata 8. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ sinoć je u Drvengradu, u Mokroj gori, počeo taj festival, koji je otvorio Ivan Tasovac, ministar kulture informisanja.

Tokom simboličnig performansa, uz muziku i pesmu, koji je podsećao na 70 godina pobede nad fašizmom, crni voz gazi sve pred sobon, ali ga zaustavlja vuk – simbol slobode, koga su na Mećavniku, pre nekoliko godina pripitomili i nazvali Žorž, nakon čega je usledio veličanstveni vatromet i slavlje.

Velikanu svetske kinematografije Andreju Končalovskom, koji je popodne stigao u Drvengrad i bio dočekan domaćom medovačom, solju i pogačom, priređen je omaž i prikazan njegov film „Poštareve bele noći“, a Emir Kusturica mu je uručio „Nagradu za sledeće fimove“.

– Osećam se kao da sam u grupi partuzana, da sam okružen ljudima koji su spremni za neku novu revoluciju, kao da sam deo ekipe koja je izvela Španski građanski rat. Moramo da se menjamo, jer ako se ne menjamo ostajemo isti, a to nije dobro – rekao je slavni reditelj, istakavši da je uveren da rediteljie ne treba nagrađivati pre nego što umru.

Rekavši da u svom umetničkom radu „krade od svih koje voli“, Končalovski je citirao Stravinskog da „normalni umetnici uzimaju jedan od drugog, a da veliki umetnici kradu jedni od drugih“.

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, otvorio je festival, tako što je sa sobom doneo i na bini raširio crveni tepih i time, kako je šaljivo rekao, prekinuo tradiciju odsustva tog simbola glamura na Kustendorfu.

– Kad sam zvao ministra na festival, rekao mi je – ja ti bez crvenog tepiha ne dolazim! Evo crvenog tepiha, a to sam uradio samo da usrećim ministra – našalio se Kusturica, istakavši da su ministar, on i vuk Žorž bili prvi koji su Kustendorfu prošetali crvenim tepihom.

– Ako je film veći od života, onda je ovaj festival veći od filma. Ovo je čarobno mesto, na kome talentovani mladi ljudi na početku karijere mogu da se sretnu sa najvećim filmskim velikanima. Za talente je ovo ogromna stvar, a za velikane filma to je mogućnost za sentimentalno putovanje u budućnost, jer će njihove ideje nastaviti drugi – rekao je Tasovac, a potom šaljivo uzvratio da to što je njegove reči na engleski jezik prevodio Emir Kusturiica – predstavlja jedan od najsvetlihih trenutaka u njegovom životu.

Na festivalu, koji će trajati do 26. januara, biće prikazamo 17 filmova, a najboljima biće dodeljene nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Veliko i važno delo

Rekavši da se u Drvengradu oseća odlično, Končalovski se poverio novinarima da ne zna da li je to poslednje romanično mesto koje je posvećeno filmskoj umetnosti, ali je dodao da je uveren da je Kustendorf jedno veliko i važno delo. „Gledaću filmove, upoznati se i družiti sa ljudima i slušati divnu muziku“, rekao je veoma raspoloženi Končalovski. Na pitanje šta će reći mladim autorima tokom radionice koju će voditi, on je dodao, „reći ću im da su svi oni moja deca“, a potom objasnio da se tokom Kustendorfa neće videti sa svojim bratom Nikitom Mihalkovim, koji će takođe biti gost festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari