Nagradu „Meša Selimović“ za knjigu godine dodelile su 23. put Večernje novosti Vladanu Matijeviću za roman „Vrlo malo svetlosti“, u izdanju Agore, juče u Vukovoj zadužbini.

Matijevićev roman dobio je 16 glasova članova Velikog žirija, a svoj glas ovom delu dali su: Slobodan Vladušić, Vesna Trijić, Jovan Pejčić, Alen Bešić, Mladen Vesković, Mileta Aćimović Ivkov, Dragan Hamović, Vladimir Gvozden, Draško Ređep, Ljiljana Šop, Slađana Ilić, Nataša Polovina, Svetlana Milašinović, Tatjana Lazarević Milošević, Dragana Beleslin i Sanja Macura. Nagrada se sastoji od plakete s likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a dobitniku će biti uručena 15. marta u Narodnom pozorištu.

Pisac Vladan Matijević istakao je da je veoma srećan što je dobio nagradu „Meša Selimović“, jer vrlo dobro zna koliko je Mešino delo važno za srpsku kulturu. „Ova nagrada ima svoju važnost i težinu zbog imena koje nosi. Nadam se da će od ovog dana ona biti još teža. Naslov mog romana je ‘Vrlo malo svetlosti’ da bih pojačao tamu, jer je činjenica da živimo u jednom strašnom vremenu. Planirao sam da napišem roman o snovima koji predskazuju budućnost, kao i o snovima koji pomažu čoveku da iznese na svetlost dana nešto što je potisnuo davno. Ipak, prvenstveno sam napisao roman o ljudima koji su poraženi i koji su se na vrhuncu svoje moći survali u neki mrak. Junaci u mojoj knjizi se trude da izađu iz mraka i da nađu svetlost, odnosno moji junaci sve vreme traže svetlost“, objasnio je Matijević.

Prema rečima Vladimira Gvozdena, roman se sastoji od tri priče ispričane u formi prepiske, paragrafa i dnevnika. „Te priče, iako svaka ponaosob može da postoji kao kratki roman, povezane su strukturalno i tematski, a naročito specifičnim gubitničkim doživljajem savremenog sveta, koji je ovde izražen kroz adekvatnu retoriku, koja je obeležena ironijom“, rekao je Vladimir Gvozden.

Urednik i recenzent Nenad Šaponja naglasio je da je roman surov i duhovit, a prati živote različitih likova. „Američka istoričarka umetnosti Hilari, bivši ministar u Vladi Milutin i apsolvent filozofije Đorđe bili su do juče uspešni, a sad su poraženi. Ono što ih spaja su snovi, ali je činjenica da svi oni žive u svetu u kom su poremećene vrednosti i u kom ne mogu da opstanu, ni da se prilagode. Njihov pad je neizbežan u okolnostima koje nisu birali, bez slobode izbora“, izjavio je Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari