Izložba 50 najboljih radova na prvom foto-takmičenju IndiaSerbia 2014. je otvorena u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u organizaciji Exit fondacije, Ambasade Indije i MPU.

Ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čohan je na svečanosti kazala kako se nada da će izložba pomoći približavanju raznovrsnih kultura naroda dve države i doprineti boljem uzajamnom razumevanju. „Izabrane fotografije ćemo sa zadovoljstvom pokloniti Turističkoj organizaciji Srbije radi promovisanja turizma Srbije“, kazala je ambasadorka Čohan, koja je izrazila zahvalnost Exit fondaciji za organizaciju izložbe, kao i avio-kompaniji Etihad ervejzu i Turističkom predstavništvu Indije u Frankfurtu na sponzorstvu takmičenja.

Direktorka MPU Ljiljana Miletić Abramović je rekla da je ta kulturna institucija prepoznala veliki kreativni potencijal ideje IndiaSerbia, kao i mogućnost otvaranja novih kulturnih i komunikacijskih tokova među mladim ljudima dve zemlje.

Ivan M. Petrović, izvršni menadžer Exit fondacije, naveo je da taj među najpoznatijim modernim srpskim brendovima „aktivno radi na promociji dobrog imena Srbije u svetu. Nedavno smo osnovali specijalizovanu organizaciju Brand Serbia koja, zajedno sa međunarodnim partnerima, sprovodi IndiaSerbia, prvi projekat za promociju Srbije i njeno povezivanje sa Indijom kroz slobodno učešće građana obe zemlje u zajedničkim takmičenjima i projektima“, kazao je zvaničnik Exita.

Petrović je istakao kako je za Exit fondaciju bila čast da sarađuje sa firmom TheIdeaWorks iz Indije, povezane sa Incredibe India, koju je Svetski ekonomski forum iz Davosa proglasio za najbolju kampanju za nacionalno turističko brendiranje.

Autor najboljeg rada iz Srbije Zoltan Bisak osvojio je glavnu nagradu i put u Indiju, u kojoj je boravio prošlog meseca, dok će autor najboljeg rada iz Indije, Samir Basu boraviti u Srbiji ovog leta kao gost BRAND SERBIA i Exit fondacije. Tada će posetiti i Exit festival, zajedno sa drugim finalistima konkursa.

Prema saopštenju iz Ambasade Indije, foto-takmičenje IndiaSerbia je zajednički projekat Ambasade Indije u Srbiji, Exit fondacije, Brand Serbia i IdeaWorks Design&Strategy, kompanije iz Gurgaona u Indiji, zamišljen da unapredi među građanima, profesionalcima i institucijama dve države tradicionalno tesne i prijateljske odnose još iz 1950-ih koje su postavili ondašnji premijer Indije Džavaharlal Nehru i predsednik Josip Broz Tito, osnivači pokreta nesvrstanosti.

Prijateljske veze i saradnja iz tog perioda predstavljaju i posle raspada Jugoslavije početkom 1990-ih te obnavljanja državnosti Srbije, osnovu za veze između dve zemlje, poručeno je iz Ambasade druge najmnogoljudnije zemlje na svetu i treće najveće svetske privrede, kada se ukupan domaći proizvod meri paritetom kupovne moći (PPP).

Ljubitelji fotografije i gosti izložbe imali su priliku da uživaju u demonstraciji joge, članova Vidja Joge, škole joge Dragana Lončara, tradicionalnoj indijskoj muzici, a potom i prijatnom druženju.

Izložba koja prikazuje najbolje fotografije ovog takmičenja i pruža zanimljive uvide, te vrednu foto-dokumentaciju iz Indije i Srbije, biće otvorena do 14. marta ove godine u MPU, „Vuk Karadžić“ 18 u Beogradu.

Više informacija o projektu „IndiaSebia“ na zvaničnoj prezentaciji: www.indiaserbia.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari