Najboljim filmom 16. Sarajevo film festivala proglašeno je srpsko ostvarenje „Tilva Roš“ mladog Nikole Ležaića o rudarskom Boru, za koji je nagradu za najboljeg glumca dobio Marko Todorović, što je ponovni trijumf srpske kinematografije na SFF-u posle prošlogodišnje pobede Vladimira Perišića sa ratnom dramom „Ordinary People“. Nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji film, čiji iznos od 25.000 evra osigurava Savet Evrope, dodelio je, u konkurenciji devet ostvarenja iz regiona, žiri kome je predsedavao rumunski reditelj Kristi Puiu.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu holandsko-nemačko-austrijskom filmu „Nežni sin – projekat Frankenštajn“ Kornela Mundruca, a novčani iznos od 10.000 evra osigurava francuska modna kreatorka Agnes B. Najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunskom filmu „Utorak, nakon Božića“ Radua Munteana.

U konkurenciji su bila tri mađarska filma, dva iz BiH i po jedan iz Austrije, Srbije, Rumunije i Turske. Žiri su, osim Puiua, činili i turska glumica Sadet Isil Aksoj, glumac Leon Lučev iz Hrvatske, direktorka programa Filmskog udruženja San Franciska Rejčel Rozen i američka producentkinja Kristina Vačon.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je makedonsko-nemački „Švelje“ Biljane Garvanlieve, dok je nagrada za ljudska prava dodeljena filmu „Mila traži Senidu“ Roberta Tomića Zubera. Obe nagrade iznose po 3.000 evra, a obezbedilo ih je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova. Žiri su činili rediteljka Dana Budisavljević, osnivačica kompanije Hulahop iz hrvatske, predsednica i osnivačica kompanije Cat&Dogs Catherine le Clef i švajcarska producentkinja i osnivačica kompanije First Hand Films Esther van Mešel. Najboljim kratkim filmom proglašen je „Žuti mesec“ Zvonimira Jurića iz Hrvatske, koji je takođe dobio 3.000 evra, a specijalne plakete žirija, vredne po hiljadu evra, pripale su hrvatskom filmu „Nespavanje ne ubija“ Marka Meštrovića i bugarskom „Stanka ide kući“ Maje Vitkove.

U završnici 16. SFF-a dodeljene su i nagrade koprodukcijskog marketa Cinelink, pa je EAVE stipendiju dobila Snežana Penev, koproducentkinja projekta „Spomenik Majklu Džeksonu“ (Monument to Michael Jackson) scenariste i reditelja Darka Lungulova iz Srbije, a nagradu Excellence reditelj Srdan Golubović, takođe iz Srbije, za projekat „Krugovi“ (Circles) prema scenariju Srđana Koljevića.

SFF je na otvaranju, 23. jula, dodelio počasno „Srce Sarajeva“ direktoru Berlinala Diteru Kosliku, koji je bio među glavnim gostima, pored američkog glumca Morgana Frimena i francuskog reditelja Gaspara Noea. I publika je izglasala najboljeg, pa je za najbolji dugometražni igrani film proglasila „Cirkus Kolumbiju“ oskarovca Danisa Tanovića iz BiH, kojim je 16. SFF svečano i otvoren. Titula najboljeg dokumentarca prema oceni publike dodeljena je filmu „Okrivljen“ Roberta Hernandeza i Džefrija Smita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari