Premijeru filma organizujemo u ponedeljak u Novom Sadu, a u utorak u Beogradu, jer ovaj film odiše našom vojvođanskom atmosferom i većina nas i autora i glumaca je iz Novog Sada, a i znate kako je, uvek sam govorio da je Novi Sad grad u koji se ja uvek vraćam, jer je to grad u kojem kada vas vole to ne znaju da pokažu, a kada vas ne vole to ne znaju da sakriju – rekao je Đorđe Balašević na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u svečanom holu Vlade Vojvodine, povodom premijere prvog filma koji poznati kantautor potpisuje kao scenarista i reditelj.

Aludirajući na film koji je već snimljen u našoj zemlji („Jesen stiže Dunjo moja“ Ljubiše Samardžića, prim ur.) o njegovom čuvenom liku Vasi Ladačkom, Balašević je rekao da je „Kao rani mraz“ jedina prava priča o Ladačkom. – Ne može se staviti s jedne strane seno, s druge pogled na ravnicu, krezubog muzičara iznad glavnog glumca, a tamo negde guščija govna, pa reći to je priča o Vojvodini i Vasi Ladačkom. Naš film je ipak nešto drugo, ima tu nijansi, onih kada se neke sudbine mimoiđu za neku sekundu ili za neki ćošak – kaže Balašević.

U produkcijskoj kući „Salayka“, ceo ovaj film urađen je porodičnom snagom Balaševića: Olivera je producent filma, ćerka Jovana koja je diplomirana glumica igra u filmu, a druga ćerka Jelena koja je diplomirala režiju bila je glavni pomoćnik prilikom tog dela posla. – Sada čujem priču, pa to je njihov porodični film. Da, kažem ja, ali nešto mi se čini da su i braća Limijer bili u nekim porodičnim vezama, a i neki veliki filmski studiji se zovu „Worner brothers“, rekao je Balašević. Film je snimljen sa malim budžetom koji je šestocifren – Vlada Vojvodine učestvovala je skromnih 50.000 evra („što, naravno, nije dovoljno da se snimi film ni mobilnim telefonom“), ali je vojvođanska vlada podržala film od samog početka. Novosadska premijera filma „Kao rani mraz“ je u ponedeljak, 19. aprila u svečanoj sali NIS-a, a beogradska veče kasnije u Sava centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari