Treći beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST, u organizaciji „Hendi centra Koloseum“, biće svečano otvoren u Domu omladine danas u podne. Pod ovogodišnjim sloganom „Ne zovi me posebnim“ tokom tri festivalska dana biće prikazano blizu 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, Danske, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U takmičarskom programu biće prikazano 16, a u revijalnom 21 film.

U ovogodišnjoj selekciji Bosifesta našli su se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom.

Na svečanom otvaranju biće prikazan britanski kratki dokumentarni film Guya Natanela „10:4“, koji ispituje iskustvo slepog čoveka kroz teksture i svakodnevne zvukove. Zvanični program ovogodišnjeg Bosifesta otvoriće film „Le Piano“, francuskog autora Luvona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada.

Selektor Bosifesta 2012 je Oleg Novković, filmski reditelj. Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: Svetislav Goncić, Aleksandar Gajšek i Darijan Mihajlović. Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike.

Festival su podržali: Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Gradska opština Stari grad, Gradska opština Savski venac, Turistička organizacija Beograda, Dom omladine Beograda i Službeni glasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari