Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić organizovao je u Velikoj sali skupštine Ujedinjenih nacija proslavu Srpske nove godine, na kojoj je glavna zvezda bilo beogradski hor Viva Vox.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je najpre na tečnom srpskom jeziku pozdravio prisutne i čestitao im Novu godinu, a zatim predstavio beogradski hor Viva Vox. „Oni dolaze iz Srbije, srca Evrope i njihov način izvođenja najlepše ističe snagu ljudskog glasa. Glasovi mogu služiti za stvaranje podela među ljudima, ali isto tako mogu biti lek i nadahnuće, ako se pravilno koriste. Kada umetnici nastupaju, prevodioci svetske organizacije mogu da odahnu jer je muzika univerzalni jezik, a njena snaga dotiče srca svih ljudi i podseća na zajedničke humane vrednosti“, istakao je Ki Mun.

Viva Vox su na koncertu otpevali deset numera – krenuli su od numere „Ameno“ (Era), da bi preko „Mamma Mia“ (Abba) i „Bohemian Rhapsody“ (Queen) stigli do naših tradicionalnih pesama „Tamo daleko“ i „Ajde Jano“. Za sam kraj ostavili su koračnicu „Marš na Drinu“, koja je najavljena kao pesma mira. Njihov nastup ispraćen je ovacijama.

Tom prilikom, Jeremić je rekao da iz naših krajeva potiču mnogi izuzetni umetnici, nadareni pisci i proslavljeni sportisti.

„Muzika nas ujedinjuje kao ljudska bića. Pesma može da postane himna čitave generacije. Nema važnije poruke koju muzika moze da prenese javnom mnjenju od one da topovi utihnu“, istakao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari