Nagrade Evropske filmske akademije biće dodeljene sutra u Berlinu, a po broju nominacija za evropskog oskara vodi ostvarenje Paola Sorentina. „Mladost“ je nominovana za najbolji film, režiju i scenario, kao i za najbolju žensku i mušku ulogu – Rejčel Vajs i Majkl Kejn.


Bilo da pobedi u kategoriji najboljeg glumca ili ne, slavni britanski glumac dobiće počasnu nagradu koju dodeljuje Upravni odbor Akademije.

„Odlučili smo da smo već okasnili sa odavanjem počasti ser Majklu Kejnu. Ovo priznanje izvanrednoj filmskoj ličnosti dolazi iz naših srca i samo je dva puta dodeljeno u tridesetogodišnjoj istoriji EFA nagrada“, obrazložio je Vim Venders, nemački reditelj i predsednik Akademije ovu odluku.

Počasno priznanje EFA za životno delo ove godine biće dodeljeno i glumici Šarloti Rempling, koja je takođe i među kandidatima za najbolju glumicu za film „45 godina“, dok će dvostruki oskarovac Kristof Volc biti nagrađen priznanjem za evropski doprinos svetskoj kinematografiji.

Pored „Mladosti“ veliki broj nominacija ima i mračna komedija Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“, kao i SF film Jorgosa Lantimosa „Jastog“ – po četiri. „Golub“ je nominovan za najbolji film, komediju, režiju i scenario, a „Jastog“ za film, režiju, scenario i mušku ulogu – Kolin Farel. Za najbolji evropski film nominovani su i debitantsko ostvarenje nemačkog glumca Sebastijana Šipera „Viktorija“, tursko-francuska drama „Mustang“ i islandski film „Ovnovi“. Za najbolji evropsku komediju pored „Goluba“ takmiči se i belgijska satira „Potpuno Novi Zavet“, kao i francuska porodična komedija „Porodica Belije“.

Među najboljim rediteljima su i italijanski veteran Nani Moreti („Moja majka“), poljska autorka Malgožata Šumovska, kao i pomenuti Šiper. Laja Kosta („Viktorija“) je u trci za najbolju glumicu, uz Margaritu Baj („Moja majka“) i Alisiju Vikander („Ex Machina“), a Kristijan Fridel („Elzer – 13 minuta“), Tom Kortni („45 godina“) i dobitnik Palme za najbolju mušku ulogu Vinsent Lindon („Zakon tržišta“) su u trci za najboljeg glumca. U kategoriji najboljih scenarija su i filmovi „Ex Machine“ (Aleks Garland) i „Aferim!“ (Radu Jude i Florin Lazaresku).

Dokumentarac o pevačici Ejmi Vajnhaus „Ejmi“, drugi deo priče o genocidu u Indoneziji Džošue Openhajmera „Pogled tišine“, zatim rumunsko ostvarenje „Toto i njegove sestre“ o izgubljenom detinjstvu, priča o borbi za slobodu u Siriji „Sirijska ljubavna priča“, kao i „Plesati sa Marijom“ o 90-godišnjoj argentinskoj plesačici, nominovani su za najbolji evropski dokumentarni film.

U širem izboru od 52 ostvarenja bio je i domaći film „Ničije dete“ Vuka Ršumovića.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari