– Film „Šuma“ Siniše Dragina otvoriće u četvrtak u 19 sati u Sava centru osmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, a ovo će ujedno biti i prvi film domaćeg takmičarskog programa. Priča o slici impresioniste Jona Andrejeskua, koju je Josip Broz Tito dobio na poklon od rumunskih vlasti kada je 1947. godine posetio Bukurešt, postaće predmet političkog skandala koji je dvadeset godina kasnije potresao Jugoslaviju i doveo do pada Aleksandra Rankovića.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare objasnio Predrag Jakovljević, producent filma, Radu Bogdan, kao najbolji poznavalac stvaralaštva Jona Andrejeskua, krajem 60-ih godina odlučio je da sačini akademsku monografiju koja bi obuhvatila sva njegova dela. Jednu od malobrojnih slika iz njegovog opusa, kojoj se gubi trag nakon odlaska u Jugoslaviju, Bogdan je našao u Titovoj rezidenciji na Brionima.

– Bogdan nije dobio dozvolu da dođe u Jugoslaviju i lično pogleda sliku, ali je dobio odobrenje njegov fotograf. Kada je skinuo ram, kako bi slikao i njenu poleđinu, iza slike videli su se montirani mikrofoni – istakao je Jakovljević početak zapleta dokumentarca, koji je režiran kao politički triler.

Prisluškivanje će biti tema i drugog filma koji će biti prikazan prve večeri festivala u Sava centru od 21 sat. U pitanju je „Citizenfour: dosije Snouden“, koji se bavi aferom Edvarda Snoudena, bivšeg obaveštajca NSA, i objavljivanjem istine o špijunaži koja je prodrmala ceo svet, i pokazala da niko nije bezbedan od tajnih mikrofona. 

eđu deset domaćih ostvarenja takmičarskog programa je i „Flotel Evropa“ Vladimira Tomića, koji je nagrađen i na Berlinskom festivalu, a koji donosi gorko-humurističku ispovest autora o dvogodišnjem odrastanju na „Flotel Evropi“, gigantskom plutujućem splavu-hotelu, usidrenom u Kopenhagenskoj luci, gde je njegova porodica bila smeštena od 1992. do 1994. godine, zajedno sa još hiljadu izbeglica. 

Na programu su i „Daljine“ Jelene Maksimović i Ivana Salatića, o preispitivanju prošlosti, „Dug u krvi“ koji se bavi još uvek prisutnom praksom krvne osvete u delovima Balkana, kao i „1973“ o zanesenjaku sa obale Dunava zaljubljenom u muziku sedamdesetih. Posebno interesovanje publike vlada za dokumentarac „Srpki advokat“ o Marku Sladojheviću, pravnom zastupniku Radovana Karadžića, koji je pre odlaska u Hag učestvovao u protestima protiv režima Slobodana Miloševića.

Za priznanje festivala takmiče se i: „Biti ili ne, Ivan Hiti“, „Jovica i njegovi zubi“, „Stranac iznutra“ i „Krš“. Ove godine žiri čine: prošlogodišnji laureat Dragan Nikolić, književnik Muharem Bazdulj, profesorka engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu Gordana Vuković Nikolić, i producent televizije N1 Igor Šanjević. Pobednik će biti poznat poslednje večeri festivala, koji će biti zatvoren projekcijom muzičkog dokumentarca „Pako de Lusija: putovanje“ o slavnom, nedavno preminulom flamenko gitaristi.

Selekciju koja će biti prikazana, pored Sava centra, i u Dvorani kulturnog centra i Domu omladine, u okviru programa Muzički dokumentarci, The Best of Beldocs, Panorama i Međunarodni program, čini još 20-ak filmova, a možda među njima treba posebno izdvojiti ostvarenje „Pogled tišine“ Džošue Openhajmere, čiji je „Čin ubijanja“, prvi deo sage o masakru u Indoneziji 1960-ih godina, bio na programu pre dve godine, kao i filmove slavnog dokumentariste Sergeja Loznice, koji će kao gost festivala održati i master klas budućim filmadžijama.



 

Titove naočare

Među brojnim evropskim državama, Nemačka ove godine ima najviše ostvarenja na programu 8. Beldocsa. Pored pomenutog „Citizenfour: dosije Snouden“ nagrađenog Oskarom za najbolji dokumentarni film, deo selekcije su i: „Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje“ o odlazećem lideru Urugvaja, poznatom kao „najsiromašniji predsednik na svetu“, „Iračka odiseja“ o životu u egzilu, kao i „Titove naočare“ putopisni dokumentarac u kojem jedna spisateljica poreklom iz SFRJ putuje prostorima Italije, Srbije i Crne Gore pokušavajući da razluči realnost od fiktivnih porodičnih priča. Iz nemačke produkcije izašli su i „Srpski advokat“, kao i muzičko ostvarenje „Globalna radost“ o uličnim sviračima širom Evrope.    

https://www.youtube.com/embed/72o7BfaZ040

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari