Evropska nagrada za poeziju Književne opštine Vršac posthumno je pripala Petru Krduu, pesniku, prevodiocu, slikaru i vizionaru Vršca, saopšteno je juče u Vukovoj zadužbini. Jednoglasnu odluku o tome doneo je žiri koji je radio u sastavu: pesnik i akademik Ljubomir Simović, prozni pisac i esejista Jovica Aćin i pesnikinja Tanja Kragujević.

Ona je u ime žirija kazala da ova nagrada, koja je inače dodeljena prvi put 1988. godine, ne može koračati kroz novi vek i novu eru svog postojanja, a da u svom sazvežđu od šesnaest dosadašnjih laureata, ne ponese i ne odrazi evropsku širinu, zamah i važnost stvaralačkog koncepta i samosvojne domete pesničkog zaveštanja svog izumitelja Petra Krdua. On je, kako je podsetila Kragujevićeva, bio njen utemeljivač i prvi predsednik Književne opštine Vršac, osnovane na inicijativu Vaska Pope. Krdu je drugi pisac na srpskom jeziku, koji je dobio ovo priznanje, a zaslužio ga je između ostalog brojnim objavljenim knjigama poezije, nagradama za poeziju i prevodilaštvo među kojima je i međunarodna nagrada za celokupan pesnički opus „Sveti Đorđe“ i kod nas najuglednija nagrada za prevodilaštvo „Miloš Đurić“. Priredio je na rumunskom jeziku Antologiju srpske poezije, a na srpskom Antologiju rumunske avangarde i Antologiju rumunske poezije i bio angažovan kao urednik časopisa Kovine.

– Evropska nagrada za poeziju KOV koja se sastoji iz novčanog iznosa, diplome i knjige biće dodeljena 25. septembra na rođendan Petra Krdua – rekao je Draško Ređep. Predstavivši novi, sedamnaesti broj Kovina, on je ukazao da časopis nastavlja život i da će ubuduće izlaziti dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra.

– Nastojimo da radimo saborno. Petru Krdu nije bio jednina. On je bio prvo lice množine. Bilo je mnogo Krdua i jedva možemo da pokupimo, saborno, tragove šta i koliko je hteo, a bogami i uradio – konstatovao je Ređep.

U Vukovoj zadužbini juče su predstavljene i dve knjige poezije u izdanju KOV-a „Naselje belih kuća“ Đorđa D. Sibinovića i „Odjek“ Eve Lipske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari