Pariz, London, Barselona, Rim, Nica, Venecija, Istanbul, Beč, NJujork Vašington, Amsterdam, Oslo, Berlin, Pečuj i Pula odredišta su koja se nalaze na stranicama knjige „Gradovi“ književnice Sanje Domazet (izdavač: Službeni glasnik). Posebnu atrakciju u ovoj knjizi, osim autentičnog stila pisanja autorke koja putopisu i daje onu nužnu dimenziju traganja za spoznajom sebe i sveta u kome živimo, daju i fotografije koje je Sanja Domazet sama snimila.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Knjiga Sanje Domazet na stotinak stranica je zapravo bunt protiv masovnog turizma i banalizacije putovanja. Putovanje je za nju prožimanje svetova, kultura i epoha. To naši čitaoci znaju budući da smo upravo neke druge njene putopise objavljivali u rubrici Dopisnica.

„Putovanja su prilika da se pobegne od sebe, od sopstvenih misli, od tvarnosti i da se zakorači u jedan bolji svet, bolji život koji nam pripadne makar na kratko“, kaže u razgovoru za Danas Sanja Domazet.

Pitali smo je jesu li putovanja danas izgubila auru mističnosti.

– Ako recimo živite u jednom delu Balkana gde ne mora uvek biti veselo, možete da odete u neke druge gradove i da vam se život učini lakšim, lepšim i boljim, jer ste sve svoje brige i probleme ostavili negde daleko. Zaista se trudim da živim u skladu sa onim postulatom da se ne mora živeti, ali da se mora ploviti. Mislim da su suštinski putovanja najbolji deo onoga što nam se u životu događa. Onda kada godina mine, kada dođe onaj čuveni 31. decembar i kad sumiramo utiske, putovanja su zasigurno one ljubavi koje su nam uvek uzvraćene i to su obećanja od kojih smo, kad ih sebi damo i održimo, uvek na dobitku. Čovek koji putuje uvek je na dobitku. U kretanju je život, u stajanju je nestanak.“

Recenzent knjige Petar Pijanović podsetio je na to da je Sanja Domazet jedan veoma radoznao stvaralac koji pokazuje svoja interesovanje ne samo prema raznim žanrovima književnosti, nego i prema drugim vrstama umetnosti. „Žanr putopisa je zahtevan i podrazumeva znanje i kulturne istorije, stanja civilizacije predela o kojima se piše, ima elemente eseja, dnevnika, a sve to spojiti nije baš lak zadatak“, kazao je Pijanović, dodavši da Sanja Domazet ima božiji dar i razna znanja neophodna da bi putopis bio zanimljiv. Pijanović skreće pažnju na simbolički jezik koji je Sanja koristila, koji deluje na različita čula čitalaca, istakavši da je njegov smisao ne da predstavi stvar, nego da izazove efekat koji autor želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari