Na 72. dodeli Zlatnog globusa glavne nagrade dobili su filmovi „Dečaštvo“ (najbolja drama) i „Veliki hotel Budimpešta“ (najbolja komedija ili mjuzikl). I dok trijumf „Dečaštva“ nije predstavljalo iznenađenje, izbor najbolje komedije je bio neočekivan – favorit je, po mišljenju mnogih, bio „Čovek-ptica“.


Veče dodele nagrade je proteklo u smirenijem tonu, pogotovu kada su zvezde kao što je Džordž Kluni i Helen Miren izrazili podršku slobodi govora i podršku žrtvama napada na francuski satirični nedeljnik prošle nedelje.

„Dečaštvo“ je imalo pet nominacija, a osvojilo je tri Globusa – pored najbolje drame (nagrada za neočekivanu avanturu pošto je film sniman 12 godina sa istim glumcima), nagrađen je i reditelj ovog niskobudžetnog eksperimenta Ričard Linklejter, dok je Patriša Arket najbolja sporedna glumica. Ukoliko ovaj film osvoji i Oskara, time će se nastaviti niz trijumfa dela malih studija koji osvajaju najprestižniju filmsku nagradu.

„Čovek-ptica“, satira o šou-biznisu, imala je najviše nominacija – sedam, a osvojila je dve nagrade, za najbolji scenario i za najboljeg glumca (Majkl Kiton). Iznenađujući pobednik „Veliki hotel Budimpešta“ je osvojio samo jednu nagradu. Jednu nagradu dobila je i „Selma“ (za pesmu „Glory“), dok je „Igra imitacije“ ostala praznih ruku.

Iako dodela Zlatnog globusa ne može da utiče na nominacije za Oskara (glasanje je zatvoreno), ono svakako može kasnije da utiče na završni krug kada budu odlučivani pobednici.

Džulijen Mur je najbolja glumica u drami (za „Ipak Alisa“), dok je Edi Redmajn najbolji glumac u drami za portret fizičara Stivena Hokinga („Teorija svega“). Najbolji animirani film je „Kako trenirati svog zmaja 2“, a najbolji strani film – ruski „Levijatan“.

Džordž Kluni je dobio nagradu za životno delo.

U kategoriji televizijskih ostvarenja „Transparent“ je najbolja komična serija, dok je najbolja drama „Afera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari