Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji se održava u Drvengradu u Mokroj Gori i čiji je osnivač Emir Kusturica, uvršćen je na listu od 25 svetskih filmskih festivala kao jedna od „najčudnijih i najlepših proslava filmske umetnosti“. Godišnju listu najviše „kul“ filmskih festivala u svetu objavio je američki filmski časopis Muvimejker (MovieMaker) iz Kalifornije.


Tokom festivala, bez crvenih tepiha i luksuznih limuzina, okupljaju se i, u opuštenoj atmosferi, potpuno ravnopravno razgovaraju svetski afirmisani filmski i muzički umetnici i oni koji će to tek postati. Vrte se filmovi poznatih autora i takmičarska studentska ostvarenja, o njima se raspravlja, priređuju se radionice, koncerti i žurke, slavi se život, maštovitost i individualnost, a grad od drvenih kućica u mokrogorskoj zabiti postaje planetarna umetničko-dekadentna komuna.

U obrazloženju stručnog žirija koji je štampan u časopisu Muvimejker, navedeno je da Kustendorf budi „osećaj o kom svaki filmadžija sanja“. „Izlaziš sa projekcije svog novog filma na divnom mestu koje odiše osobenošću. Entuzijastični i inteligentni ljudi iz publike postavljaju ti bitna pitanja na koja nisi stigao da odgovoriš tokom seanse razgovora. Spušta se veče i baš kako ti je rečeno vremenske prilike u ovo doba godine su potpuno savršene. Neko ti dodaje piće. To je ona seksi programerka čiji si pogled pokušavao da uhvatiš čitave nedelje. Pita te da li ćeš večeras na žurku, ti potvrdno klimaš glavom dok ulazite u festivalsko vozilo. U tom trenutku shvataš da su glasine tačne – ovaj festival je kul“, piše u tekstu.

Jedan od članova redakcije Muvimejkera je, govoreći o Kustendorfu, jednom rekao: „Taj festival je definitivno najviše kul od svih na kojima sam ikada bio, zato što volim apsurd i harmonike, žestoka pića, čudnu hranu i mogu da tolerišem duvanski dim. Takođe, prikazuju se divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni. Kustendorf je divno bizaran događaj.“ Čitav tekst se može pročitati na http://www.moviemaker.com/archives/festivals/25-coolest-film-festivals-world-2014/.

Na listi se nalaze festivali iz svih delova sveta, čiji su nazivi poređeni po abecednom redu, a koji po oceni uredništva Muvimejkera, predstavljaju „velike, sofisticirane, kosmopolitske, ali i intimne regionalne događaje“. Osim Kustendorfa, na listi su honkonški filmski festival, tuluški festival Limijer, festival Jug – jugozapad u Ostinu i još nekoliko festivala u SAD, kao i festivali u Trinidadu i Tobagu, Kolumbiji, Poljskoj, Kanadi, Švedskoj i Irskoj.

Poziv na Kustendorf

Organizatori festivala, koji će biti u januaru, pozvali su mlade filmske stvaraoce da se prijave za takmičarski program do 1. decembra, uz objašnjenje da u obzir dolaze igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi čije trajanje nije duže od 45 minuta. Najboljim studentskim ostvarenjima biće dodeljene nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari