Oda čaršijskom životu, zabavi i kulturi, obnovljeni ivanjički festival „Nušićijada“ počinje večeras i trajaće do 30. avgusta pod sloganom „Smeh kao lek“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Za to vreme, festival će ispuniti sve svoje tradicionalne programe i sadržaje, pa defile ivanjičkim ulicama u tradicionalnoj građanskoj nošnji 19. i 20. veka neće izostati.

Kao po običaju, kafane ukidaju fajront, zabranjene su razmirice i kuknjava. Gosti Nušićijade moći će da uživaju u koncertima, performansima, izložbama, predstavama, tribinama i brojnim obrazovnim programima… Sve to u boemskoj atmosferi – zaštitnim znakom ove ivanjičke fešte.

Velika imena glumačkog, književnog i muzičkog sveta prodefilovaće i učestvovaće u Nušićijadi.

Festival će biti otvoren primopredajom ključeva grada Branislavu Nušiću kojeg će glumiti Milan Milosavljević.

Sledi specijalno izdanje emisije „24 minuta“ sa Zoranom Kesićem, timom NJuz.net, Sergejom Trifunovićem i Petrom Božovićem kojima će se priključiti svi slučajni i namerni prolaznici.

Najavljene su predstave „Gospođa ministarka“ pozorišta „Boško Buha“, „Ožalošćena porodica“ Šabačkog pozorišta, predstava ART produkcije „Tri za groš“ i Beogradskog dramskog pozorišta „Običan čovek“, Amaterskog pozorišta mladih Ivanjice i mnoge druge, a gosti festivala imaće priliku da se druže sa Lanetom Gutovićem, Nebojšom Dugalićem, Miljanom Prljetom, Ivanom Jevtovićem, Milošem Vlalukinom i Viktorom Savićem.

Muzički program začiniće Vlado Georgijev, Big bend RTS-a, sastav Mostar sevdah rijunion, Luz Azul, trio Trimenštajn, kvartet Kameleon, pa će „viđeni za Ivanjicu“ uživati u zvucima džeza, bosa nove i klasike, popularne muzike i specifične izvedbe sevdaha.

Tokom sva tri festivalska dana biće dostupan pažljivo odabran program za decu i mlade.

Nušićijada je manifestacija koja se održavala u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture.

Koraks i mali karikaturisti

Nušićijada u program ubraja i izložbu dečje karikature „Mali Pjer“ i Predraga Koraksića Koraksa. Biće dodeljena i nagrada za najbolju satiričnu priču „Satiranje“, a posebno mesto zauzeće nešto ozbiljniji razgovori o festivalskim politikama sa profesorkom Milenom Dragićević Šešić i predstavljanje knjige Raška V. Jovanovića „Nušić-život i delo“ koje se realizuje uz podršku Nušić fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari