Dva filma iz Srbije imaće svetske premijere na 68. Kanskom festivalu, koji će ove godine biti održan od 13. do 24. maja. To su „Panama“ Pavla Vučkovića, koji će biti prikazan u okviru Specijalnih projekcija, kao i manjinska koprodukcija „Zvizdan“ Dalibora Matanića (producenti: Kinorama, Hrvatska / Gustav film, Slovenija / SEE Film Pro, Srbija) koja je deo selekcije Izvestan pogled.


U trci za Zlatnu palmu naći će se 18 filmova među kojima je i ekranizacija Šekspirove drame „Magbet“ u režiji Džastina Kurcela sa Majklom Fasbenderom i Marion Kotijar u glavnim ulogama, kao i novo ostvarenje Paola Sorentina na engleskom jeziku „Mladost“, u kojem igraju Majkl Kejn i Rejčl Vajs, novi filma Gasa Van Santa „More drveća“ sa Metju Mekonahejem i Naomi Vots, autobiografska drama „Moja majka“ Nanija Moretija sa Džon Torturom, kao i „Priča nad pričama“ reditelja „Gomore“ Matea Garone, sa Selmom Hajek i Vensanom Kaselom.

Zvezde na Kroazeti obezbediće i romantična drama Toda Hejnsa „Kerol“ sa Kejt Blančet i triler „Sikario“ Denisa Vilneva u kome igraju Benisio del Toro, Džoš Brolin i Emili Blant, ali i novi film Vudija Alena „Iracionalni čovek“ sa Žoakinom Finiksom i Emom Ston, koji će biti prikazan van konkurencije.

U Kanu će premijere imati i animirana komedija „Naopačke“, rediteljski debi Natali Portman „Priča o ljubavi i tami“, kao i dokumentarac o preminuloj pevačici Ejmi Vajnhaus. Ranije je objavljeno da će festival otvoriti „Glava gore“ francuske rediteljke Emanuel Berko, kao i da će novi „Pobesneli Maks“ sa Tomom Hardijem u glavnoj ulozi svetsku distribuciju započeti u Kanu.

Francusku kinematografiju predstavljaće četiri ostvarenja: „Moj kralj“ Meven, svojevrsna hronika braka, „Eran“ Žaka Odijara o tamilskom izbeglici koji živi u predgrađu Pariza, Stefani Brize i film „Jednostavan čovek“ o pedesetogodišnjaku pred kojim je moralna dilema kada se zaposli kao čuvar u supermarketu, kao i Valeri Donzeli sa romantičnom dramom „Margerit i Žulijan“, zasnovanoj na nikada realizovanom scenariju Fransoa Trifoa.

Azijski autori zastupljeni su u tri filma već dobro poznatih reditelja kanskoj publici – „Planine se mogu podeliti“ Đija Džangke, „Naša mala sestra“ Hirokazu Kore-Ede, „Ubica“ Hu Hsjao Hsjen. Nešto više filmova sa ovog kontinenta biće prikazano i u okviru programa Izvestan pogled, od kojih dva predstavljaju novi indijski film. U trci za Zlatnu palmu su i grčki film „Jastog“, norveški „Glasniji od bombi“ i mađarski „Saulov sin“.

Direktor festivala Tjeri Fremo ostavio je mogućnost da se još neki naslov može naći u Kanu, kao i da je selekcija podložna kritici budući da su selektori pogledali gotovo dve hiljade filmova, pre konačne odluke. On je istakao da je ponosan što ovogodišnji program čini ostvarenja osam novih autora, zbog čega se ne može reći da u Kan stalno dolaze isti reditelji.

Ko će dobiti Zlatnu palmu odlučiće žiri na čijem čelu su braća Koen, dok je predsednica žirija selekcije Izvestan pogled glumica Izabela Roselini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari