RSSVesti dana

Piše: Gordana Draganić Nonin

- Ko određuje pripadnike dominantne a ko neželjene elite? Odgovorila bih da to niko ne radi. To se događa spontano, ali se to uvek vrti oko iste ose, a ta se osa kratko sažima u tezi koja je i u knjizi široko razrađivana –kakva ili kolika država – da li ćemo mi i u 21. veku još uvek smatrati svojim prioritetom da sve Srbe okupimo u jednoj državi ili da srpsku državu koja je suverena i koja treba da odredi svoje granice razvijamo u dubinu.

Pročitaj

  Tadić: Srbija treba da bude bliža Briselu

27/11/2015 20:02 | Beograd | Politika

Tadić: Srbija treba da bude bliža Briselu

Piše: B. Cvejić - M. Stojanović - L. Valtner

- Učešće Tomislava Nikolića na samitu u Zagrebu, na kome je glavni gost bio potpredsednik SAD Džozef Bajden, dok je istovremeno premijer Aleksandar Vučić bio u trodnevnoj poseti Kini na skupu 16 zemalja jugoistočne Evrope, a šef diplomatije Ivica Dačić obavljao pripreme za veliki skup OEBS-a sledeće nedelje u Beogradu, ukazuju da je spoljna politika vlade naprednjaka i socijalista uspešnija od unutrašnje. Sagovornici Danasa iz opozicije smatraju da je balansiranje i neutralnost na kojoj se zasniva sadašnja spoljnopolitička pozicija neodrživa u kontekstu najnovijih sukoba u svetu, dok pripadnici nekadašnje vlasti iz vremena Slobodana Miloševića imaju stav da je reč o jedinoj mogućoj opciji za Srbiju.

Pročitaj

Rusija uvodi sankcije Turskoj

26/11/2015 23:01 | Moskva - | Globus

Rusija uvodi sankcije Turskoj

Piše: Ruža ĆirkovićMoskovski analitičari su u sredu verovali da će francuski predsednik Fransoa Oland dobar deo svoje za juče popodne planirane posete Moskvi potrošiti na izglađivanje odnosa između Rusije i Turske, ali dok su u Moskvi očekivali i njega i tursko izvinjenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona Su-24, nisu gubili vreme. Pozivajući se na odgovarajući ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski premijer Dmitrij Medvedev naložio je svojoj vladi da u roku od tri dana pripremi spisak sankcija Turskoj! Koja, da podsetimo, nije sledila saveznike sa Zapada kad su Rusiji uvedene sankcije zbog krize u Ukrajini. Nego su njene kompanije čak investirale na Krim, ali će i te investicije sada biti obustavljene. Biće zamrznuta ili obustavljena i dva velika rusko-turska projekta: gasovod "Turski tok" i izgradnja atomske centrale Akuja u mestu Mersin.

Pročitaj

PUTIN: Ako Erdogan ne zna za šverc nafte, saznaće

27/11/2015 21:31 | Moskva, Ankara, Pariz/// | Globus

PUTIN: Ako Erdogan ne zna za šverc nafte, saznaće

Piše: R. Ćirković

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je juče da poseban susret Vladimira Putina sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na margini klimatske konferencije u Parizu, koja počinje 29. novembra, nije planiran. Iako je iz Ankare takav predlog uputio turski predsednik pošto mu se, kako su njegovu izjavu preneli mediji, ruski kolega nije javio na telefon iako ga je, posle obaranja ruskog aviona Su-24, zvao.

Pročitaj

Corax Corax

---------------------------------------------

Pitanje dana

Com_medi@

RSSSvet

RSSSrbija