Da nije bilo famoznog, odjedared povampirenog ključa (stariji se sećaju: u vojsci i organima federacije se tačno znalo koliko kojoj republici pripada mesta) sve ono što se događalo na konferenciji koja je nazvana (tako engleski valjda bolje zbuči) Food talk 2013, bio bi pravi omaž dobrom zalogaju, u najboljoj vojvođanskoj tradiciji.

Ovako ređali su se učesnici iz celog (kako se to danas kaže) regiona, a iskren da budem, Stevo Karapandža i Oliver Mlakar, najavljeni kao glavne zvezde skupa, udavili su sve višesatnom pričom, pardon prepričanjem svega onoga što smo inače gledali. Valjda je trebalo da opravdaju honorare.

Za to vreme u dvorištu Salaša 137 događalo se nešto zaista izuzetno: domaćice i domaćini su doneli svoja sočenija, a Slovakinje u nošnjama pred našim očima spremali svoju čuvenu svadbarsku štrudlu. Dve vrste kiselog testa (belo i crno ofarbano kakaom), mast sa šećerom, suvo grožđe, pa sve uvijeno i potom upleteno kao devojačka kika. Valjda se zato i zove kako se zove da devojačke kike više ne bi bile to što jesu, već najbolji dokaz tvrdnje da ljubav kroz usta ulazi. Eto.

Pričalo se tu još svašta: te o zdravoj hrani, te aflatoksinu u mleku (šteta što neki državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede nije imao vremena, pa je – zbog važnih državničkih obaveza, nego kako – morao da ode, a bilo je za njega sijaset pitanja), te o vegetarijanstvu, te o dobroj hrani (ugostitelji iz Srbije, Hrvatske i Bosne razvejali su prethodne „vegetarijance“; video sam neke od njih kako se bez zazora upućuju ka švedskom stola s mesnim đakonijama), te o vinima iz cele bivše nam države.

Šlag na sve, naravno, dao je Đorđe Balašević: pričao je („Al se nekad dobro jelo baš„), nije pevao, mi smo jeli i pili, dobri domaćini su se potrudili da nam ništa ne zafali, Salaš 137 u Čeneju, pored Novog Sada, ostaće po svakoj mogućoj proceni mesto na koje se vredi vratiti.

PS: na redovnoj ponudi imaju i šnenokle, ne pamtim kad sam poslednji put na meniju video taj slatkiš moje mladosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari