Si Đinping turneju počinje u Srbiji 1Foto: FoNet/AP

Srbija je prva stanica na međunarodnoj turneji kineskog predsednika Si Đinpinga, koji danas stiže u višednednu posetu našoj zemlji, predvodeći brojnu privrednu delegaciju. Formalno, kineski predsednik dolazi na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji će mu u nizu protokolarnih, ali i ekonomskih događaja, biti domaćin zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon Srbije, kineski predsednik Si Đinping će do 24. juna posetitiPoljsku i Uzbekistan, a prisustvovaće i 16. liderskom samitu Šangajske organizacije za saradnju. Nakon uspešne posete Češkoj u martu ove godine, Si Đinping će ponovo posetiti i zemlje Centralne i Istočne Evrope.

 

„Kina je prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Srbijom, Poljskom i Češkom. Tokom ove posete, želimo da preduzimamo više konkretnih mera u izgradnji Privrednog pojasa i Pomorskog puta svile. Ove mere će se odmah pokazati kroz bilateralne vladine sporazume i komercijalne ugovore“, rekao je Liu Haising, pomoćnik ministra spoljnih poslova.

„Poseta predsednika Kine Sji Ðinpinga Srbiji, prvi put nakon više od 30 godina predstavlja prvorazredni događaj za Srbiju i našoj zemlji daje geopolitički značaj i nimalo ne može da naruši naše odnose sa EU.Može samo da ubrza naše evrointegracije, jer je zapad pragmatičan i njima nije nevažno to što je Srbija prva stanica na turneji kineskog predsednika po zemljama Centralne i Istočne Evrope. Osim toga, poseta Srbiji podstaći će i bolje odnose KIne i Evrope“, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.On dodaje da bi poseta kineskog predsednika i za Nemačku i Francusku bio prvorazredni događaj, a nekamoli za Srbiju.

Objašnjavajući zbog čega je Srbija prva na takozvanom „putu svile“, sagovornik Danasa ističe da Kina uistu Srbiji pridaje veliki značaj. „Jednim delom, prema njegovim rečimato je zbog „nesrećnog bombardovanja Srbije 1999. kada je i Kina simbolički bilapogođena, a drugim delom je to zbog toga štoje Srbija geopolitički tako locirana da nije u EU. Njima je veoma važno što Srbija vodi izbalansiranu politiku i politiku vojne neutralnosti, napominje Anđelković. On dodaje da je mali broj zemalja koje mogu da se pohvale posetama predsednika i premijera te zemlje u toku dve godine, a Srbija to može da učini. Podsetimo, kineski premijer posetio je Srbiju u decembru 2014. kada je u Beogradu održan samit 16 plus 1, odnosno Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Po završetku tog događaja, kineski premijer Li Kećijang, ostao je u bilateralnoj poseti i otvorio most Zemun-Borča koji su izgradile kineske kompanije.

Dragomir Anđelković, ali i kineski mediji, gotovo istovetnom rečenicom poručuju da je „Srbijakičma kineske saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope zbog njenog jedinstvenog geografskog položaja“. Jovan Čavoški, saradnik Instituta za noviju istoriju, smatra da poseta kineskog predsednika Srbiji pruža našoj zemlji priliku da odnose sa Kinom podigne na novi nivo, ali i da zauzme mnogo povoljniji geopolitički i geoekonomski položaj u regionu i svetu.

Srbija i Kinatokom posete Si Đipinga potpisaće čak 24 sporazuma. Kina je već kupovinom Železare Smederevo, kreditom za izgradnju bloka 3 Termoelektrane Kostolac B i zainteresovanošću za dalje razgovore o zajedničkoj izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, potvrdila zainteresovanost da investira u Srbiji.

 

 

Posetu će prenositi Radio-televizija Srbije

Za posetu kineskog predsednika akreditovan je veliki broj novinara, ali na protokolu dostavljenom medijima posebno se ističe da će većinu događaja pratiti i direktno prenositi Radio-televizija Srbije. Predviđene su i jake mere bezbednosti.

Kineskog predsednika danas popodne na beogradskom aerodromu dočekati predsednik Srbije, a potom će u njegovu čast biće priređena i večera.

U subotu 18. juna je glavni političko-ekonomski deo posete, kada će seod ranih jutarnih časova u Palati Srbija odvijati sastanci. Prethodno će, ispred Palate, uz najveće državne počasti, kineskog predsednika dočekati Nikolić i srpski premijer Aleksandar Vučić, kao i predsednica SkupštineMaja Gojković. Đinping će potom „u četiri oka“ razgovarati sa Nikolićem, a zatim sledi plenarni sastanak dve delegacije, razgovor sa Vučićem, a potom i radni ručak.

U središtu razgovora biće infrastrukturni projekti i privatizacija srpskih preduzeća, kao i dvadesetak privrednih sporazuma.

Predviđeno je da Nikolić i Đinping otkriju spomenik kineskom filozofu Konfučiju na Trgu prijateljstva Srbije i Kine. Pokloniće se i žrtvama NATO bombardovanja na mestu nekadašnje zgrade kineske ambasade u Novom Beogradu. Predviđeni su i šetnja Kalemegdanom i poseta Kineskom kulturnom centru. Nikolić će gostima iz Kine prirediti i svečani prijem u zgradi na Andrićevom vencu. Očekuje se i svečana dodela ordena.

Đinping posetu Srbiji završava u nedelju, 19. juna, kada će obići Železaru Smederevo, koju je kupio kineski investitor, a u njegovu čast biće priređen i ručak u čuvenoj vili Obrenovića, na brdu Plavinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari