Dve najjače radničke organizacije u Srbiji, Savez samostalnih sindikata i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata do 15. februara će odlučiti s kojom strankom će u koaliciji ići na parlamentarne izbore.

Za razliku od ranijih izbora, kada su sindikati nudili samo podršku političkim partijama, kako bi zauzvrat bila obezbeđena neka socijalna prava, ovog puta traže i garancije za ispunjenje postignutih dogovora, ali i poslaničke mandate i mesta u vladi.

– ASNS tražiće od partije koju budemo podržali na izborima dva poslanička mandata u Narodnoj skupštini. Sa te dve „sindikalne stolice“ u parlamentu, glas radnika bi bio jači. Do sada smo razgovarali sa LDP i DS, s kojim i ove nedelje nastavljamo dijalog. Očekuju nas sastanci s naprednjacima i SPS. Oni koji prihvate našu ruku, mogu da računaju na 100.000 sigurnih glasova – tvrdi u izjavi za Danas Ranka Savić, predsednica ASNS.

Savićeva ističe da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku takođe mora da pripadne sindikatima. Kako kaže, kao što je logično da na čelu ministarstava finansija i ekonomije dolaze ekonomisti, tako treba da se radničkim i socijalnim temama bave oni koji ih najbolje poznaju, a to su ljudi iz sindikata.

Na našu primedbu da je aktuelni ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić sindikatima već ponudio svoj resor, predsednica ASNS kaže da njen sindikat i nema baš dobro iskustvo sa Ljajićem, protiv čijeg ministarstva je i podneta tužba zbog osporavanja reprezentativnosti ASNS. To je i jedan od razloga zbog čega ovaj sindikat ne planira razgovore o koaliciji sa Ljajićevom SDPS.

Za razliku od ASNS, Savez samostalnih sindikata, prema rečima predsednika Ljubisava Orbovića, planira razgovore o predizbornim koalicijama sa Rasimom Ljajićem, ali i sa DS, SNS i SPS. Orbović podseća da je do sada razgovarao sa SNS, LDP i URS, ali o prevazilaženju svetske ekonomske krize.

– Razgovori koje ćemo 23. januara otvoriti sa DS sadržaće naše osnovne uslove za stvaranje predizbornih koalicija. Insistiramo da plate u Srbiji više ne budu najniže u regionu, da standard građana mora biti veći, ali ćemo insistirati i na vraćanju srednjeg sloja stanovništva, koji je u godinama krize gotovo nestao – kaže Orbović za Danas.

Naš sagovornik upozorava na to da nema više mesta radničkom „blanko poverenju“ partijama i da će SSSS, koji broji oko pola miliona članova, zahtevati da dobije „kontrolnu funkciju“, gde su jedna od mogućnosti i poslanička mesta u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari