Komentari: 13
Ostavite komentar
Ocena: 1.29
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Beba Popović osniva institut u Beogradu
04/12/2013 18:18 | Beograd | Foto: FoNet / Dragan Antonić

Beba Popović osniva institut u Beogradu

Autor: Snežana Čongradin

Beograd - Institut za javnu politiku, koji je Vladimir Beba Popović sa grupom stručnjaka osnovao u martu ove godine u Podgorici, sutra će početi s radom u Beogradu, saznaje Danas.Pored osnivača Instituta iz Podgorice, profesora Filozofskog fakulteta Nikole Samardžića i profesora Pravnog fakulteta Stevana Lilića, prema saznanjima Danasa, programski tim beogradske kancelarije okupiće dvadesetak stručnjaka, bivših ministara i ličnosti iz javnog života.

Među njima su Anđelka Mihajlov, ministarka za ekologiju u vladi Zorana Đinđića, advokat Marko Kljajević, bivši sudija Specijalnog suda i nekadašnji predsednik veća na suđenju za ubistvo Đinđića, zatim dramski umetnik Čedomir Petrović, bivši funkcioner DS i sin glumca Miodraga Petrovića Čkalje, Nikola Šujica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti i drugi. Predsednik Upravnog odbora Instituta trebalo bi da bude Mijat Damjanović, bivši dekan Fakulteta političkih nauka.

Imajući u vidu da se na jednom mestu okupljaju imena poput bivšeg šefa Biroa za komunikacije u Đinđićevoj vladi Vladimira Bebe Popovića, Nikole Samardžića, Stevana Lilića i ostalih, nameće se pitanje da li se stvara jezgro za formiranje nove stranke. Iako je Popović to više puta javno demantovao, u kontaktu s pojedinim članovima ovog Instituta saznajemo da se ipak ne isključuje mogućnost da jedan deo članstva, ukoliko bude želeo da se politički aktivira, to i ostvari, s obzirom na njihove političke ambicije i karijere.

Ono na šta članovi i osnivači Instituta za javnu politiku računaju jeste da će to biti prva regionalna „think tank“ organizacija na Zapadnom Balkanu. Posle otvaranja kancelarije u Beogradu Institut će početi s radom i u Ljubljani (mart ili april 2014), Sarajevu i Zagrebu.

U planu je da Institut pruža istu vrstu usluga u svim zemljama regiona s namerom da doprinesu multidisciplinarnim istraživanjima, analizi i obradi društveno-političko-naučnih sfera javnog života država regiona, zauzimanjem jasnih političkih stavova i davanjem konstruktivnih preporuka u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Institut za javnu politiku je za samo nekoliko meseci postojanja u Crnoj Gori izazvao pravu buru, kako kod konkurentnih organizacija, tako i u načelu, u javnosti. To je, pre svega, uzrokovano činjenicom da se na čelu Instituta nalazi Vladimir Beba Popović, ali i činjenicom da je ova organizacija, u vrlo kratkom roku, dobila grantove iz inostranstva.

Pre nepunih mesec dana, Institut za javnu politiku je u Podgorici organizovao konferenciju o medijima na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika, neprijatelj“, na kojoj je učestvovalo više od 150 novinara i medijskih stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Kosova, Slovenije, SAD i zemalja EU. Na konferenciji je bilo reči o medijskoj pozadini ubistva Đinđića, medijskom spinovanju, o tome kako su mediji uticali na politička dešavanja u Crnoj Gori i Srbiji, zloupotrebama medija i njihovom korišćenju za sprovođenje zločinačkih namera. Konferencija je, takođe, izazvala burne reakcije u javnosti, od pohvala uspešnosti zbog činjenice da se prvi put, nakon dugog niza godina, održava takav skup, do pokušaja osporavanja od strane različitih političko-medijskih lobija i političkih „neprijatelja“ Vladimira Bebe Popovića.

Ekspertski tim Instituta za javnu politiku u Crnoj Gori sproveo je nekoliko projekata iz oblasti vladavine prava, prvenstveno kada su u pitanju razvoj medijskih politika i jačanje kapaciteta nedržavnih aktera za učešće u reformi sektora bezbednosti.

Profil

Kako saznajemo, beogradska kancelarija bi trebalo da se profiliše kao „specijalizovana medijska think thank organizacija“, ali će se baviti i pitanjima bezbednosti i zelene ekonomije, poput Instituta u Podgorici.

Prikaži svePrikaži sveOstavite komentarOstavite komentar

Komentari (13)

Jovana PetrovicJovana Petrovic | 05/12/2013 09:38

Broj preporuka: 20 Preporuči Predloži za brisanje

Beba u Beogradu.Odmah se lakse dise!

Milivoje RadakovićMilivoje Radaković | 05/12/2013 20:29

Broj preporuka: 2 Preporuči Predloži za brisanje

Obaveštavam npismene komentatore koji se (ve?!) pitaju "otkud pare", da se u tekstu pominju grantovi.
You're welcome!

ALEKSANDAR SATARAALEKSANDAR SATARA | 08/12/2013 04:08

Broj preporuka: 0 Preporuči Predloži za brisanje

PA TO JE PRAVA GLUPOST !!!

PRAVA POLITIKA JE UVIJEK TAJNA !!!

JAVNU POLITIKU BI MOGLI DA PRATE SAMO GLUPACI, ILI JE MOZDA SAMO ZA NAVIJACE, KOJI UZIVAJU DA PLACAJU ULAZNICU, I VRISTE==NAVALITE NASI !!!
ALEKSANDAR SATARAMilorad mrdjanMilorad mrdjan | 05/12/2013 09:59

Broj preporuka: -8 Preporuči Predloži za brisanje

Živo me zanima kakav će biti poslovni bilans ovog instituta-preduzeća.
Poslovni prihodi???
Poslovni rashodi, zakup prostora, plate zaposlenih (osim ako pomenute već nerade u državnim institucijama pa malo ovde tezgare) nabrojaše barem 10 bez sekretarice, knjigovodje, kurira i sl. Troškovi vozila, putovanja, porez na prihode i imovinu, struju grejanje i slično.
Ko je spreman sve ovo da finansira, domaći izvori ili stranci i za čiji račun će raditi ovaj institut.

kaktuskaktus | 05/12/2013 10:05

Broj preporuka: -11 Preporuči Predloži za brisanje

Savetovao bi Premijera da proveri kamere