Četiri godine od referenduma za nezavisnost Crne Gore, a uoči izbora u 14 crnogorskih opština, zakazanih za 23. maj, Srbija je u žiži političkih obračuna u ovoj susednoj državi.

Prvo su podgorički mediji, uz podršku predsednika crnogorske Skupštine i lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, objavili da su predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović (DPS) i Boris Tadić održali „tajni sastanak“, a potom je usledila i optužba premijera Mila Đukanovića da je crnogorska opozicija „sklepana“ u kabinetu jednog savetnika Borisa Tadića, s ciljem da sruši njegovu Demokratsku partiju socijalista. Obe te tvrdnje kabinet srpskog predsednika je demantovao.

Milo Đukanović je, na jednom od predizbornih skupova, ustvrdio i da cilj „sklepane“ i „prosrpske“ opozicije nije samo rušenje DPS već i preispitivanje crnogorske nezavisnosti. On je rekao da ne veruje opoziciji, jer sve što je do sada radila – „radila je da Crne Gore ne bude“.

– Zbog toga su i sada, po instrukcijama sa beogradske adrese, potpomognuti novcem i jednom marketinškom agencijom, na istom zadatku rušenja Crne Gore. To im nećemo dozvoliti – poručio je crnogorski premijer, dodajući i da lider opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević „svakog čas ide u Beograd i izvinjava se“ što je Crna Gora priznala Kosovo, iako je to „politička realnost“.

U kratkoj izjavi za Danas, Kabinet predsednika Srbije demantovao je navode Mila Đukanovića. „Apsolutna je neistina da je crnogorska opozicija sastavljena u kabinetu jednog savetnika predsednika Srbije. Te tvrdnje nemaju veze sa istinom i izrečene su u svrhu predizborne kampanje „, rečeno nam je juče u Kabinetu predsednika Tadića.

Nebojša Medojević, u razgovoru za Danas, takođe demantuje Đukanovićeve izjave.

– Problem Đukanovića je što se crnogorska opozicija konačno ujedinila kako bi nedemokratsku i kriminalizovanu vlast svrgnula s trona. Raspoloženje građana je takvo da postoje velike šanse da ćemo pobediti u većini opština u Crnoj Gori na lokalnim izborima, a ne nedostaje ni podrška iz regiona. Primera radi, akademik iz BIH Muhamed Filipović pozvao je Bošnjake iz Crne Gore da glasaju za opoziciju. I upravo u tome treba tražiti razloge za nervozne izjave odlazećeg premijera Đukanovića. Nisam se sastajao s predsednikom Tadićem i nisam po instrukcije išao u Beograd. Naprotiv, DPS je tvrdila da ima savršene odnose s Tadićevom DS – kaže Medojević.

Nebojša Medojević tvrdi da je njegov PzP pokušao da angažuje „najbolju marketinšku agenciju iz Srbije koja je vodila kampanju i DS“, ali da mu je tamo rečeno da su oni „već zauzeti organizovanjem kampanje DPS“.

– Prema tome, prosudite sami ko koga pomaže – kaže Medojević i dodaje da to što se iz Đukanovićevog DPS i SDP Ranka Krivokapića često čuju disonantni tonovi „ne znači ništa, jer je njihov savez začet na kriminogenoj politici dugovečan“.

Miodrag Vuković, visoki funkcioner DPS, kaže za Danas da nema sukoba na relaciji DPS – SDP, već da je reč o konfliktu na relaciji vlast – opozicija. Na pitanje zbog čega je četiri godine nakon održavanja referenduma Srbija i dalje glavni krivac za crnogorske političke probleme, Vuković tvrdi da je to realnost, jer „Srbija ni dan danas ne prihvata rezultate referenduma i nezavisnost Crne Gore, već nezavisnu Crnu Goru posmatra kao svoj region“.

Miodrag Vuković ističe da je „jasno“ da zvanična vlast u Beogradu podržava crnogorsku opoziciju i podseća da se predsednik Boris Tadić sa crnogorskom opozicijom susreo pre dva meseca, kada je ministar dijaspore Srđan Srećković održao sastanak sa Srbima u rasejanju.

– Na tom sastanku bio je i Nebojša Medojević i tada je i dogovorena strategija rušenja vlasti u Crnoj Gori – tvrdi Vuković za Danas i dodaje da „sramno“ otkazivanje posete predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića Beogradu „takođe treba posmatrati u tom kontekstu“.

Ovaj funkcioner DPS ističe i da su premijer Srbije i ministri boravili u Crnoj Gori, ali da crnogorski premijer i ministri nisu pozvani u uzvratnu posetu Beogradu.

– Zar to ne govori dovoljno o odnosu Srbije prema Crnoj Gori. No, nije dovoljno što je crnogorska opozicija obukla bele košulje, poput Benita Musolinija, poraz na izborima im je neminovan. Razbićemo ih 23. maja – zaključuje Miodrag Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari