Predsednički izbori 2016. godine neće biti održani, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Prema rečima sagovornika Danasa, Aleksandar Vučić ne planira da inicira izbor novog šefa države, odnosno da pokuša da napravi takav dogovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Kada je reč o održavanju vanrednih republičkih izbora, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, oni su, kako tvrde sagovornici Dana

Predsednički izbori 2016. godine neće biti održani, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Prema rečima sagovornika Danasa, Aleksandar Vučić ne planira da inicira izbor novog šefa države, odnosno da pokuša da napravi takav dogovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Kada je reč o održavanju vanrednih republičkih izbora, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, oni su, kako tvrde sagovornici Danasa, izvesni. Kako saznajemo, nakon vanrednih republičkih izbora, sledi promena Ustava Srbije, koja bi mogla da bude u smislu preinačenja odredbi u vezi sa izborom predsednika države neposredno na biralištima – u sistem koji određuje izbor šefa države u parlamentu.

Naizvesniji mesec da održanje lokalnih, pokrajinskih i vanrednih parlamentarnih izbora je april. Spekulacije o mogućim predsedničkim izborima i otome ko bi bili kandidati na njima, podgrejane su usled mogućnosti preispitivanja koalicije naprednjaka i socijalista. Štampa spekuliše o mogućnosti da, u slučaju da budu raspisani i predsednički izbori, SNS i SPS izađu sa zajedničkom listom kandidata, ali da bi uslov bio da Dačić podrži Nikolićevu kandidaturu za predsednika.

U slučaju opštih izbora na svim nivoima fokus kampanje bi bio na predsedničkom kandidatu, što, prema procenama na delu opozicione scene, ne odgovara premijeru Vučiću. Zanimljivo je da su gotovo istovremeno kad i te spekulacije, objavljeni nalazi istraživanja javnog mnjenja, prema kojima lična Vučićeva popularnost premašuje i visok rejting SNS, odnosno da je on prihvatljiv i biračima koji ne bi glasali za naprednjake.

U kabinetu premijera Srbije Danasu je rečeno da predsednik Vlade ne zna o čemu potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić želi da razgovaraju i naprave dogovor, odnosno tvrde da se lider SNS i SPS još nisu sreli. Takođe, neizvesno je kada će taj razgovor uslediti, jer još nije dogovoren, iako je premijer rekao da će sa Dačićem razgovarati ove sedmice.

Podsetimo, Ivica Dačić rekao je na sednici Predsedništva SPS u sredu, da će od premijera Aleksandra Vučića zatražiti hitan sastanak o budućoj saradnji socijalista i SNS, a „u interesu Srbije i njene budućnosti“. „Za budućnost i stabilnost Srbije od ključne važnosti su odnosi i saradnja SPS i naših koalicionih partnera Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije sa SNS“, naveo je Dačić na sednici Predsedništva SPS.

Vučić mu je sutradan odgovorio da mu nije jasno zbog čega mu se Dačić obraća preko medija, ali je istakao će se u tokom nedelje sastati i razgovarati i sa predstavnicima SPS, ali i Pokreta socijalista, na inicijativu lidera te dve stranke.

Na pitanje novinara da li je zadovoljan saradnjom sa SPS, da li ce ona biti nastavljena i da li je bilo reči o koaliciji, Vučić je precizirao da „nisu pričali o koaliciji“. „Uopšte ne znam ni zašto bismo to radili, jer nisam dobio nikakav predlog“, rekao je Vučić i dodao daje on lično inače uvek nezadovoljan samo sobom i da se tako postižu najbolji rezultati. Sam Dačić je potom na sednici Glavnog odobra SPS u četvrtak naveo da je reč o sastanku kakav su ranije upriličavali sa koalicionim partnerima na kraju godine, da bi analizirali rad i napravili dalji dogovor.

O predsedničkim izborima zajedno u paketu sa republičkim, lokalnim i pokrajinskim uveliko se izveštava u medijima. To je bio i povod i da mnogi potencijalni kandidati počnu da obelodanjuje svoje namere o eventualnoj kandidaturi. Prema saznanjima Danasa, postoje brojni neformalni kontaktni na opozicionoj sceni, ali se ističe da prvo treba dogovoriti blokove i sazive za nastup na izborima, a potom o eventualnoj podršci predsedničkom kandidatu.

Dačić: Sa SNS na izborima bilo bi dosadno

Novi Sad

– Lider socijalista Ivica Dačić rekao je juče u Novom Sadu da je ta partija spremna za lokalne i pokrajinske izbore, ali i za eventualne parlamentarne ili predsedničke. On je demantovao je medijske navode pojedinih medija da deo SNS zahteva od SPS-a da zajedno izađu na izbore.Prema njegovim rečima, ukoliko bi SPS i SNS izašli zajedno na izbore, osvojili bi „minimum 60 do 70 odsto glasova“. „To znači da bi izbori bili dosadni, a mi ne želimo da izbori budu dosadni, i zato ćemo na njih izaći sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima“, rekao je predsednik socijalista.

Ljajić možda sa SPS

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je državnoj agenciji Tanjug da im je SNS prvi izbor za koalicionu saradnju na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima, a SPS drugi u koliko se ne napravi dogovor sa naprednjacima. Prema njegovim rečima, SDPS i SPS su na poslednjim pokrajinskim izborima išli zajedno i osvojili više od 11 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari