Bojim se da će vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji biti naredne godine, i to na silu. Bedu, nemaštinu i raznorazne poreze narod više ne može da izdrži.

Upravo zato sam zabrinut zbog „obećanja“ predsednika Srbije i lidera DS Borisa Tadića da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti – upozorava u razgovoru za Danas Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke.

Kad kažete „biće izbora na silu“, šta pod tim podrazumevate?

– Mislim na ogromne socijalne nemire koji će potresati Srbiju naredne godine. Da sam lider nekadašnjeg DOS, dok su bili opozicija, sakupio bih sto hiljada ljudi i doveo ih u Beograd. Ali, ja drugačije, odgovornije shvatam državu. Najviše bih voleo da se dogovorimo oko izbora, da izbegnemo to što će biti. Nažalost, više nemam nikakvu komunikaciju s predsednikom Tadićem.

Da li je utvrđen tačan datum mitinga i gde će biti održan?

– Veliki miting Srpske napredne stranke biće ispred Doma Narodne skupštine, najverovatnije između 22. i 27. januara. Zahtevi su poslati Vladi Srbije, ali odgovore nismo dobili. Podsetiću, tražimo stopiranje prodaje Telekoma, medijsku ravnopravnost sa članicama vladajuće koalicije, a tema o kojoj želimo da razgovaramo s predstavnicima vlasti je i Kosovo i Metohija. Vlast odbija da razgovara sa opozicijom o Kosovu, čak odbija o tome da razgovora i s nekim delovima vlasti, preuzimajući tako za sebe zasluge, ali ne i krivicu.

Dakle, za vas Vuk Jeremić nije glavni krivac?

– Najlakše je reći kriv je Vuk Jeremić. On je u DS imao zadatak da nekako očuva kontakt Vlade Srbije sa državama koje nisu članice EU, da ostavi utisak da s njima želimo da sarađujemo. Očigledno je da se neko u DS preigrao, jer je Jeremić nastavio da igra tu ulogu bez obzira na prekore iz sveta.

Možda zato nije ni izabran za potpredsednika DS?

– Znao sam da neće biti izabran, ali se pitam kako to da čovek koji vodi spoljnu politiku zemlje u svojoj stranci nije među pet potpredsednika. Nisam uspeo da upoznam pravog Vuka Jeremića i ne znam šta od njega, nakon izborne skupštine DS, može da se očekuje. Valjda će se suočiti sa samim sobom i odlučiti kojim putem će ići.

Vi to očekujete cepanje DS?

– Ne. Stranke na vlasti se ne cepaju, jer svako ima privilegiju, svoje javno preduzeće. Na skupštini DS izabrani su oni za koje je Tadić rekao da treba da budu izabrani. Normalno je da predsednik bira svoj tim, ali zato ne treba glumiti demokratiju.

Predsednik DS je sa skupštine poručio opoziciji da će je pobediti na narednim izborima?

– Nadam se da, kada je rekao „pobediću ih i na jednoj nozi“, nije mislio na mene. Ja se lošem ne radujem i nisam više u stranci u kojoj bi trebalo da pokažem da se radujem.

Možda je aludirao na vašu poruku premijeru Đinđiću da je i „Tito pred smrt imao problema s nogom“?

– Tačno je da sam to rekao, ali sada me niko nije čuo da tako nešto govorim. Ne mora Boris Tadić takvim tonom da mi se obraća. Čuo je on i kada sam se izvinio za ono što sam nekada morao da radim. Mi u SNS njemu ne želimo zlo. Želimo mu brz oporavak. Ali, pošto kaže da će izbora biti tek 2012, nadam se da ne misli valjda da još godinu i po drži gips. To mi sve liči na ona njegova kočoperenja kojima je nekada sklon i koja ga ponekad odvajaju od dobrih i vaspitanih ljudi. U svakom slučaju, zna Tadić da je SNS jedina konkurencija njemu i DS. Mi njegove poruke shvatamo ozbiljno, jer su to poruke moćnog čoveka, koji može svašta da uradi.

Vratimo se na miting. Strahujete li od eventualnih nereda?

– Mnogo mitinga organizovali smo bez ekscesa, osim poslednjeg, kada je vlast poslala navijače, koje u potpunosti kontroliše, da nas tuku. Posle Božića izaći ću u javnost i reći da je to miting jedne stranke koja želi promene i da je to miting naroda koji ovako više ne može.

Kako ćete sada sprečiti nerede?

– Do poslednjeg trenutka niko neće znati kako će biti obučeni naši redari, tako da neće moći da nam ubace bilo kakve provokatore.

Da li će na mitingu učestvovati sindikati?

– Pozvaćemo sve koji su nezadovoljni. Ali, u Srbiji odavno nema sindikata. Ne bi bilo nikakve potrebe da SNS išta organizuje zbog teškog stanja u zemlji da imamo sindikate kakvi su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji. Ovde su sindikati na strani vlasti. Pa, nedavno sam ih video i na Kongresu SPS.

Odakle vam baš sad ideja da Ustav treba menjati, i to u delu koji se odnosi na broj poslanika?

– To je ono što mislimo da je hitno, jer je skupštinska sala danas s 250 poslanika potpuno prazna. Manje će biti prazna sa 125 poslanika i biće manji troškovi.

LDP i SPO takođe traže promenu Ustava, ali u vezi s preambulom o Kosovu.

– Ukoliko bismo izbrisali tu preambulu, postavilo bi se onda pitanje koji deo teritorije Srbije je uopšte siguran ubuduće. Eto, gospodar srpskog novca Mlađan Dinkić hoće svojom „regionalizacijom“ da imamo pedeset novih žarišta.

Verujete li da će do obećane racionalizacije vlade doći početkom 2011?

– Da vlast misli ozbiljno, predložila bi usvajanje novog zakona o vladi i ministarstvima, pre budžeta za sledeću godinu. Ko priča o ovakvom budžetu, ne priča o racionalizaciji vlade. To je laž i obmana kako bi se stiglo do jula kada počinje predizborna kampanja, a tada će se vratiti priči o priključenju Evropskoj uniji. Ali, više ni priča o ulasku u Uniju ne može da pokrene građane iz letargije. Istraživanja pokazuju da je vlast kriva što opada popularnost EU. Ova vlast je od 2000. godine naovamo prokockala oko 70 milijardi dolara od donacija i privatizacije, a da ništa nije pokrenuto s mrtve tačke.

Da li ste s vašim koalicionim partnerima razgovarali o budućim kadrovskim rešenjima?

– Nikada. Ne znam ni da li ćemo pobediti. Ako pobedimo, formiraćemo vladu s 12 ministarstava.

Hoće li u toj vladi biti mesta za Bogoljuba Karića i Milana Beka?

– Bogoljub Karić neće biti oslobođen odgovornosti, nego će moći da dođe u zemlju kako bi relevantnim organima, i bez ikakvih političkih pritisaka, kakvih sada ima, pružio odgovore na optužbe s kojima je suočen. Što se tiče Milana Beka, on je izuzetno sposoban čovek, ali ne verujem da je spreman, kao nekada, da uđe u vladu. Ne znam šta su mu ambicije, ali verujem da je i on razočaran, jer Srbija je pakao i za bogate i za siromašne.

SNS ne dobija novac iz budžeta. Ko su vaši finansijeri?

– Sve je čisto. Piše ime i prezime, ko je koliko uplatio. I nema drugih para. Zaista nemamo nikoga iz poslovnog sveta ko sme s nama i telefonom da razgovara. Tolika je hajka na nas i povezivanje s tajkunima, da bogata gospoda ne smeju ni da pomisle na nas, jer im možda neko čita misli.

Viđate li novog komšiju iz ulice Mlađana Dinkića?

– Nisam ga još video, ali mislim da ćemo se sretati u garaži. Ako ga sretnem, javiću mu se, ali nikada se nas dvojica nećemo družiti, pa ni kao komšije.

Da li ste izgladili nesporazume s Božidarom Delićem, funkcionerom vaše stranke?

– Nismo ni imali nesporazum. Nisu tačne tvrdnje da nam se razlikuju stavovi prema izručenju Ratka Mladića. Nikada ja nisam rekao da bih ga izručio, već da bih ispunjavao sve međunarodne obaveze koje je preuzela Srbija, isto onako kao što to DS sada čini. Razgovarali smo Delić i ja, i on je to shvatio.

Ima li neslaganja između vas i Aleksandra Vučića?

– Ima. Vučić navija za Zvezdu, ja za Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari