– Gotovo je izvesno da će Borko Stefanović, smenjeni šef poslaničke grupe demokrata, narednih dana napusti Demokratsku stranku i formirati novi poslanički klub, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, takav razvoj događaja mogao bi da usledi pre30. novembra i Predsedništva DS na kome će demokrate usvojiti novi „Pajtićev levičarski program“, dok Stefanovićev program neće proći glasanje. Takvo saznanje Danasa bivši skupštinski šef demokrata juče nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi uz napomenu da će se njegovi naredni koraci videti veoma brzo. U DS ističu da nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja, ali poručuju da Borka neće zadržavati u stranci, a da je iz poslaničkog kluba on samovoljno izašao još pre četiri meseca.

„Moji naredni potezi zavisiće isključivo od daljih poteza DS-a, koji evidentno ne želi ni moje prisustvo, ni moju aktivnost, ni moj rad, kao ni moje ideje koje sam predstavio. Sve je to zbog programa i ideja, a ne zbog toga ko će koliko i kada da govori sa skupštinske govornice. Jasno je da će moje dve sekunde obraćanja javnosti biti zapaženije nego njihovih dvadeset minuta, kaže Stefanović i dodaje da u svakom slučaju kolegama iz DS želi sve najbolje. On napominje i da za sada ne napušta DS i ne formira poslanički klub, već da čeka Predsedništvo stranke koje je zakazano za 30. novembar na kome bi trebalo da bude usvojen novi program stranke. Ne veruje da će njegov program levice dobiti potvrdu, ali ističe da su sve opcije otvorene, a da će on bez obzira šta se bude događalo ostati opozicija koja se bori protiv režima Aleksandra Vučića.

Na pitanje ko bi mogao da bude član njegovog poslaničkog kluba, s obzirom da su protiv njegove smene glasali samo Ivan Jovanović i Vesna Martinović, Borko odgovara da malo strpljenja nije naodmet. Jedno je sigurno, novom poslaničkom klubu sigurno se neće priključiti nezavisni poslanik Janko Veselinović, koji je to i potvrdio za Danas, dok poslanici okupljeni oko Borka ne žele bilo kakav savez sa Novom strankom – Zoranom Živkovićem i Vladimirom Pavićevićem. Ni Laslo Varga, bivši funkcioner SVM, nije zainteresovan za napuštanje tog poslaničkog kluba, uprkos razlazu sa bivšom strankom. Spekuliše se da Borko računa na pojedine disidente u nekim drugim strankama, ali niko za sada ne želi da otkrije ko bi to mogao da bude.

Ivan Jovanović, poslanik DS blizak Stefanovićevoj struji, kaže da se poslanički klub ne pravi na odlukama o smeni. Na pitanje kako uopšte i mogu da oforme poslanički klub kada je broj zainteresovanih u DS za njihove ideje mali, on odgovara: „poželjni smo kod birača, a sve drugo jer relativno i privremeno“.

U DS nezvanično tvrde da nisu iznenađeni ovakvom odlukom i da jeStefanović napustio poslanički klub još pre četiri meseca kada je prestao da saziva sastanke i kada je promovišući svoj program počeo da zanemaruje svoje obaveze kao potpredsednika DS i šefa poslaničkog kluba. Poručuju mu da ga neće zadržavati ukoliko želi da napusti stranku i poslanički klub.

„Što se mene tiče, Borko je potpredsednik DS i član poslaničkog kluba i svaka dalja odluka je njegova“, rekao je juče u kratkoj izjavi za Danas Dejan Nikolić, zamenik šefa poslaničke grupe DS, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Stefanović napustiti stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari