Velika Britanija neće ukidati vize za građane Srbije niti će „ublažiti“ proceduru za njihovo dobijanje bez obzira na početak pregovora o članstvu sa EU, rečeno je Danasu u Ministarstvu unutrašnjih poslova britanske vlade. Oni ističu da Velika Britanija nije deo Šengenskog sporazuma EU o vizama, kao i da sporazumi Unije o viznim olakšicama ne utiču na promenu njihovog viznog režima.


„Neće biti promena u postojećoj proceduri za dobijanje viza za građane Srbije koji žele da putuju u Veliku Britaniju“, napominju u Houm ofisu. Kako istovremeno navode, oni su posvećeni tome da od Velike Britanije naprave „atraktivno turističko mesto i destinaciju za najbolje i najpametnije koji bi došli da rade“.

Velika Britanije je, podsetimo, ukinula vize za Hrvatsku još u martu 2006. godine, malo nakon početka njihovih pregovora o pristupanju EU. To se, međutim, nije desilo sa Crnom Gorom.

Inače, na spisku od oko 125 zemalja kojima su potrebne vize za Veliku Britaniju nalazi se i 12 evropskih država. Osim Srbije i Crne Gore, bez vize na Ostrvo ne mogu ni građani Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Rusije, Turske, Ukrajine, Vatikana, kao i, kako se navodi, Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari