Sve sudije u Srbiji imaju kompakt disk sa više od hiljadu strana dokumentacije kojom se dokazuje da je prilikom reizbora u pravosuđu bilo ozbiljnih nepravilnosti. Taj disk se kao atomski požar proširio Srbijom, a postao je dostupan sudijama zahvaljujući velikoj hrabrosti jedne članice Visokog saveta sudstva. Reč je o dokumentima o rezultatima rada sudija koje je VSS koristio prilikom odlučivanja o tome ko će biti, a ko neće biti sudija. To su rezultati falsifikovani u odnosu na one zavedene u zvaničnim listinzima sudova, kako bi na reizboru prošli oni koji su podobni.

Veliki broj sudija ovih dana piše krivične prijave s ovim dokazom o falsifikovanju rezultata – ističe u razgovoru za Danas pravnik Vladimir Cvijan, doskorašnji v. d. generalnog sekretara u Kabinetu predsednika Republike i odnedavno član opozicione Srpske napredne stranke.

Cvijan tvrdi da „insistiranjem na dokazima (o njegovim navodima) pojedinci iz vlasti hoće da me nateraju da kažem nešto što je klasifikovano kao tajna, iako tvrdim da je kompletan materijal oko reizbora sudija nezakonito proglašen tajnom. Neće me jeftino navući i neću im dati osnovu za krivično gonjenje“.

Sagovornik Danasa ponovio je da su ministarka pravde Snežana Malović i predsednica VSS Nata Mesarović „deo pravosudne mafije“ i dodao da „pravni tim SNS i nezavisnih stručnjaka češlja materijale koji pristižu i, kako spremimo dokumentaciju, tako ćemo je davati Tužilaštvu“.

Intervju s Vladimirom Cvijanom čitajte u štampanom izdanju Danasa, 23.aprila 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari