Za koaliciju SPS-PUPS-JS izborni rezultat od 14-15 odsto glasova predstavlja istorijski uspeh, odnosno reč je o veoma značajnom rezultatu koji cementira našu poziciju na političkoj sceni Srbije, rekao je sinoć predsednik socijalista Ivica Dačić, koji se obratio medijima oko 22 časa, jer je, kako je rekao, čekao da lider naprednjaka završi konferenciju za novinare.


Dačić je najpre čestitao SNS na odličnom rezultatu i rekao da je to i lično uradio sinoć, a za govornicom sa njim su se pojavili i funkcioneri SPS Slavica Đukić Dejanović, Dijana Vukomanović, Milutin Mrkonjić, Aleksandar Antić, Branko Ružić, Žarko Obradović, zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić, ali je izostao lider JS Dragan Marković Palma, „koji je bio u Jagodini“.

„Postigli smo jedan možda iznenađujući rezultat za mnoge, bolji nego na izborima 2012. To je satisfakcija politike koju smo vodili. Retkost je u svetu da neke političke stranke posle vladavine osvoje ovoliki broj poslaničkih mesta posle izbora. To je znak da su građani uvereni da Srbija ide dobrim smerom“, ukazao je sinoć Dačić, dodajući da će nastaviti politiku koja podržava evropski put Srbije, unutrašnje reforme i dijalog sa Prištinom.

Lider socijalista naglasio je i da nije još ni sa kim razgovarao o postizbornoj koaliciji, ali ukoliko bude inicijative od SNS, oni su spremni za taj razgovor. „Opstati na političkoj sceni posle ovakvih cunamija, to nije mogao svako. SNS je postigao veliki uspeh, a istovremeno opozicione političke partije doživele su potpuni debakl“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, koaliciji SPS-PUPS-JS nije motiv da učestvuju u vlasti po svaku cenu, ali da su dosad dobro i korektno sarađivali sa naprednjacima. Dačić je istakao da je pola miliona osvojenih glasova „obaveza u narednom periodu da zastupaju interese onih koji su za njih glasali“. „Osvojili smo drugo mesto na izborima posle 14 godina, prvi put posle 5. oktobra 2000“, ocenio je Dačić.

Zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić takođe je čestitao SNS na „ubedljivoj pobedi“ dodavši da je „narod rekao svoje“ i da je „narod uvek u pravu“. „To je potvrda da smo radili kvalitetno u prethodne dve godine. Neke političke opcije neće više postojati na političkom nebu Srbije, ali ne likujem zbog toga. Pred nama su bolji dani. Živeli“, poručio je Krkobabić.

U izbornom štabu koalicije SPS-PUPS-JS, inače, sinoć se nije niko pojavljivao pred medijima sve dok CeSID nije objavio prve preliminarne rezultate, a potom se sačekalo i da se javnosti najpre obrati Aleksandar Vučić iz štaba SNS. Funkcioneri koalicije, ipak, pojavili su se u sedištu SPS na Studentskom trgu još pre 20 časova, ali su sedeli na drugom spratu zgrade, iza zatvorenih vrata, dok su ih predstavnici medija čekali na spratu iznad.

Antić: Socijalisti u Beogradu treći

Kandidat za gradonačelnika Beograda SPS-PUPS-JS Aleksandar Antić saopštio je sinoć da su procene na osnovu 50 odsto obrađenih glasova na izborima u Beogradu da je SNS osvojila između 44 i 45 odsto, DS 15 odsto, SPS-PUPS-JS 12,5 odsto, DSS više od šest odsto, dok ostale nisu ušle u gradski parlament. „Osvojili smo više od tri odsto glasova nego 2012. To je solidan rezultat, ali ne mogu reći da je dobar, jer ja nisam zadovoljan“, istakao je Antić sinoć.

Košulje i marame

U izbornom štabu SPS-PUPS-JS sinoć je za novinare bilo organizovano posluženje, a na trpezi su se našli pečenje i ćevapi. Na ulazu u zgradu na Studentskom trgu zastave SPS osvetljavali su beli pokretni reflektori, dok su u prostorijama u kojima su se čekali izborni rezultati atmosferi doprinosili reflektori crvene boje i hostese u belim košuljama sa crvenim maramama oko vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari