U Evropi gotovo da postoji konsenzus o tome da Srbija što pre treba da otvori poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, a ključno pitanje je tu Nemačka, s kojom treba razgovarati šta je, prema njihovom mišljenju, dovoljno da Srbija može da otvori pregovore, kazao je za Glas Amerike šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je ocenio da sada svu pažnju treba usmeriti na to da se sa EU komesarima Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, kao i sa nemačkim partnerima, „vidi u kojoj je Srbija fazi“.

Dačić je podsetio da je najvažniji politički kriterijum za početak pregovora sa Briselom napredak u dijalogu s Prištinom, „ali da to nije naročito pravedno prema Srbiji jer Srbija nije ta od koje sve zavisi“.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, komentariše za Danas da odluka o tome da li će prva poglavlja biti otvorena ove godine zavisi u prvom redu od Evropske komisije, a zatim i od zasedanja Evropskog saveta, koji treba da procene u kolikoj meri je Beograd „ispunio svoj domaći zadatak“.

– Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 moraju da budu uravnoteženi, i, naravno, mora se nastaviti proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. U tom kontekstu, platforma o Kosovu predsednika Nikolića, ukoliko su tačne prve vesti o tome, može da postane žalosna prepreka u slučaju da sadrži nerealne težnje o vraćanju Kosova pod okrilje Beograda, u isto vreme kada premijer Vučić ulaže izuzetno težak napor da se uspostavi „operativno“ partnerstvo. Pitanje je kako Vučić, koji se, inače, suočava sa široko rasprostranjenim kritikama u vezi sa time koliko je uistinu ozbiljna evropska orijentacija Srbije, može da predstavlja ubedljivu srpsku poziciju koja otvara vrata pregovorima sa EU kada predsednik države očigledno nastoji da ugrozi evropsku perspektivu Srbije promovišući prorusku opciju – zaključuje Altman.

Poslanik Evropskog parlamenta Franc Bogovič, koji će danas biti domaćin okruglog stola u LJubljani „Srbija na putu ka EU“, založio se na zasedanju EP za ubrzanje integracije Zapadnog Balkana u EU i osnaženje pretpristupnih fondova u cilju bržeg razvoja regiona. Prema njegovom mišljenju, nedavni događaji u Makedoniji i na Kosovu predstavljaju „upozoravajući znak da se krhki Zapadni Balkan suočava sa opasnostima“.

– Zapadni Balkan je siva zona Evrope… Nedavni događaji u Makedoniji, kao i na Kosovu i u BiH, pokazuju da su ta područja daleko od stabilnosti koja bi im omogućila da se razvijaju. EU pokazuje znake umora nakon proširenja iz 2004. i 2007. pa nam je potrebna unutrašnja konsolidacija… Žao mi je što javnost ponovo sa zabrinutošću gleda na Balkan, dve decenije od užasa rata u pojedinim državama bivše SFRJ“, ukazao je Bogovič.

Vučić: Umorni od strpljenja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za televiziju Juronjuz da su ljudi u Srbiji „umorni od strpljenja koje iskazujemo prema EU“, jer smo, kako je ocenio, „uložili i postigli mnogo, a da to nije izazvalo odgovarajuće poštovanje“. On je naglasio da su započete „najteže moguće ekonomske reforme“ i da je „postignuto mnogo u dijalogu s Prištinom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari