Očekujem da će parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, koje raspisujem kao predsednik Narodne skupštine, biti održani krajem aprila ili početkom maja.

Međutim i da budu ranije ne bi me mnogo iznenadilo. Teorijski sve je moguće, ali ne očekujem lomove u ovoj vladi, koja je mnoge teške trenutke uspešno prevazilazila – kaže u razgovoru za Danas Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Socijalističke partije Srbije.

Primirio se čak i Dinkić, za koga se do sada tvrdilo da je srušio tri vlade?

– Gospodin Dinkić je savestan poslanik.

Sudeći prema novinskim izveštajima i televizijskim prilozima SPS je duboko ušala u predizbornu kampanju?

– Od prošlih izbora smo u permanentnoj kampanji. Ne bih rekla da smo kampanju intenzivirali. Pre smatram da pažnju vas i vaših kolega privlači svaka izgovorena reč predsednika SPS Ivice Dačića. Ipak, ja sam zadovoljna zato što će građani umeti da ocene rad socijalista, jer mi savesno radimo svoj posao na mestima na kojima se nalazimo.

Stiče se utisak da su socijalisti od evropejaca postali veliki evroskeptici, odnosno da ste se vratili patriotskim temama. Zašto?

– Mi smo i dalje proevropska, socijaldemokratska partija i nijedan evropski standard nismo zanemarili, niti eliminisali iz svojih ciljeva. Naš predsednik Dačić je osnovano dobio status najevropljanina. Kad se govori o nacionalnim temama, one ne isključuju naš internacionalni karakter, ciljeve i evropski put. I dalje smatram da naše zakonodavstvo treba da bude usklađeno sa evropskim.

Dačić, od izostajanja statusa kandidata za EU neprekidno ponavlja da građanima treba reći istinu šta EU od nas traži . Da li to znači da je građane neko svesno lagao do sada?

– I rukovodstvo Srbije i građani imali su u pisanoj formi šta od nas Evropska komisija očekuje. U poslednjem momentu pojavili su se zahtevi koji su u stvari kršenje Rezolucije 1244 SB UN, što mi nismo mogli da prihvatimo, ali dijalog se nastavlja i uverena sam da građani treba da znaju šta je rezultat tog dijaloga.

Znači – EU je slagala?

– Izričite zahteve da se Kosovu omogući da u regionalnim sastancima nastupi kao samostalna država mi smo doživeli i shvatili onako kako je jedino moguće – da ne možemo dati tu saglasnost, jer bi to značilo da priznajemo Kosovo kao samostalnu državu . Ivica Dačić je, istine radi, o ovim problemima govorio otvoreno i to mu ne umanjuje ni dušu, ni svest pravog evropejca.

Ipak, neprekidno menja stavove.

– Nije tačno, uopšte ne menja mišljenje. To je pokušaj degradacije čoveka, koji je dao najveći doprinos ovoj vladi da traje četiri godine.

Govorio je da bi i ratovao za Kosovo, potom je predlagao podelu , a sada ponovo tvrdi da bi između EU i Kosova birao Kosovo. Zar to nije menjanje mišljenja?

– Ivica Dačić nikada nije govorio „hajdemo u rat“, ali je rekao da ako neko napadne naše građane, moramo da ih branimo onim sredstvima, kojim budu napadnuti. Osim toga nikada nije govorio o podeli Kosova, već o razgraničenju. Naposletku i država je rekla da ucene nisu dobre i da u ovom momentu ne možemo prihvatiti kršenje Rezolucije 1244 koju je doneo Savet bezbednosti UN .

Da li bi vaša stranka zarad evropskog puta imala snage da kaže da je Kosovo izgubljeno za Srbiju?

– Svi smo se mi rodili na Kosovu. Spomenici kulture i naša prošlost su na Kosovu. Naša sadašnjost, kroz ljude koji tamo žive, takođe je na Kosovu. Kosovo nikada neće doživeti da Srbija kaže da je Kosovo samostalna država. Mislim da sada nije trenutak za definitivna razrešavanja, ali jeste za dijalog.

Ako pobede LDP i SPO može li uslediti priznanje?

– Preokret ima vrlo jasnu politiku.

Očekujete da će SPS i DS posle parlamentarnih izbora formirati vladu?

– Koalicija DS i SPS bila je uspešna u ovom četvorogodišnjem periodu i interes građana je da započeti poslovi budu nastavljeni. U ovim teškim vremenima za građane Srbije naša koalicija učinila je maksimum. Vukli smo poteze koji nisu bili popularni i koji nisu bili sračunati na to da nas biračko telo podrži.

Nikolić tvrdi da pije kafu sa Dačićem. Da li je to na pomolu, ipak, vaš novi zaokret poput onog kad ste se opredelili za DS?

– Nisam detaljnije informisana o toj kafi i zato ne mogu da negiram da kafe nije bilo. Ali, ne mogu da negiram ni činjenicu da će građani dati odrednice za formiranje nove vlade. Ako bude morala da se formira vlada, na načine koji meni ne prijaju, ne znači da se ta vlada neće formirati .

Ako SPS bude tas na vagi, kome ćete se prikloniti – DS ili SNS?

– Socijalisti će više nego sigurno poštovati volju građana i mislim da će socijalisti imati poziciju u vlasti. Ne bih da procenjujem koliko mandata ćemo osvojiti, ali će rezultat svakako biti dvocifren, više od 10 odsto.

Šta će biti teme vaše predizborne kampanje?

– To će biti nastavak svih započetih zadataka, ali ćemo se pre svega okrenuti ekonomskim temama, svakom čoveku pojedinačno, najsiromašnijima najviše. Oni koji imaju mnogo, moraće mnogo više da daju državi kako bi oni koji imaju malo mogli da podignu svoj standard.

Da li se to odnosi i na Dušana Bajatovića, potpredsednika SPS, čija zarada prelazi milion dinara?

– Nije on sam sebi odredio tu zaradu. Da je bilo ko drugi direktor Srbijagasa, imao bi toliko. Ne znam koliko on tačno prima, ali on ne živi od svoje plate. Daje je u humanitarne svrhe .

Pa, od čega onda živi?

– Moraćete Dušana da pitate od čega živi, ali je činjenica da je plata direktora Srbijagasa postala problem onog trenutka kada je na to mesto došao jedan mlad uspešan čovek.

Da li je sednica parlamenta o budžetu bila poslednja za ovaj skupštinski saziv?

– Parlament će sve do raspuštanja imati svoje obaveze, koje će realizovati kroz javna slušanja i vanrednu sednicu. Na dnevnom redu te sednice, koja bi trebalo da se održi krajem januara, biće set zakona iz oblasti obrazovanja, pravosuđa i još ponešto .

SPO traži da na dnevni red stavite Zakon o otvaranju tajnih dosijea?

– Otvaranje tajnih dosijea ostavićemo sledećem sazivu. Naši prioriteti su nešto drugačiji.

Zadovoljna sam sopstvenim radom

Da li sebe već vidite kao odlazećeg predsednika parlamenta?

– Nijednog momenta. Dok mandatni period traje, ja sam još predsednik, radim u punom kapacitetu i planiram da tako i ostane .

Ako bi vam neko ponudio da i u narednom mandatu obavljate tu dužnost, da li biste prihvatili?

– Prerano je govoriti o željama pojedinaca. One čak u ovom momentu nisu bitne . Građani će oceniti rad svih nas koji smo bili na državnim funkcijama. Ja sam lično zadovoljna sopstvenim radom.

Nikolić i šumadijski stil

U protekle četiri godine najviše ste polemisali sa vašim zemljakom Tomislavom Nikolićem?

– Činjenica je da određeni segmenti mog senzibiliteta prorade kada je u pitanju Tomislav Nikolić i tada polemišem sa njim, uz nešto šumadijskog stila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari