Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači susreli su se juče u Briselu gde su na zajedničkom sastanku s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarali o unapređenju dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU. Podsetimo, naš list je mogućnost ovog susreta najavio u jučerašnjem izdanju, mada niko ni u Beogradu ni u Briselu ni u Prištini tada nije želeo da potvrdi Danasova nezvanična saznanja.


Nakon sastanka, koji je trajao više od sat vremena iza strogo zatvorenih vrata, Dačić je izjavio da je cilj razgovora bio da se vidi da li postoji želja za dijalogom, dodajući da Srbija ne menja svoju poziciju i da razgovore smatra statusno neutralnim. „Smatram da je vreme za istorijski dogovor, a spremni smo i za razgovore o konačnom statusu. Rekao sam Tačiju da je Kosovo koliko njegovo toliko i moje, jer ja sam rođen na KiM“, istakao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, najvažnija stvar je da će razgovori biti vođeni u novembru, do kada će Srbija spremiti svoju platformu. Premijer Srbije je ukazao da je, osim o dijalogu, na sastancima bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima.

On je na sastanku preneo da Srbija misli da nije najbolja interpretacija o teritorijalnom integritetu u izveštaju Evropske komisije i da bi bila veoma loše da takva odredba ostane. „Najvažnije je što smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi,“ rekao je Dačić.

U svom saopštenju, Ketrin Ešton je navela da je susret s Dačićem i Tačijem prošao u „dobroj i konstruktivnoj atmosferi“. Kako je istakla, dijalog ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće nastavljen, a oba premijera su se obavezala da rade zajedno. Eštonova je najavila da će uskoro opet razgovarati s Dačićem i Tačijem.

„Verujem da je dijalog u interesu obe strane. Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti EU“, ocenila je Ketrin Ešton.

Ministar za KiM u prethodnoj vladi Goran Bogdanović (DS) ističe za Danas da je njegov stav od samog početka bio da mora da se razgovara s predstavnicima kosovskih Albanaca kako bi se rešili i životni i statusni problemi.

„Nije strašno to što se Dačić sreo s Tačijem. Naprotiv, to je dobar znak i ide se u dobrom pravcu, jer se mora doći do pomirenja i rešavanja problema. Ukoliko se ne sastajemo i ne razgovaramo, onda ne možemo ništa ni da postignemo”, ukazuje Bogdanović.

S druge strane, bivši ministar za KiM u vladi Vojislava Koštunice i potpredsednik DSS Slobodan Samardžić kaže za Danas da „susret Dačića s Tačijem predstavlja nastavak popuštanja Srbije pod spoljnim pritiscima i jasan znak da će srpske vlasti ići do kraja i priznati nezavisnost Kosova”.

Srpsku delegaciju su, pored premijera Dačića, činili ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićećvić, potvrdio je Danasu generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović.

„Ogroman korak napred“

Beograd – Susret dvojice premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu predstavlja ogroman korak napred u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kažu za Danas nemački zvaničnici.

„Neki u Nemačkoj i šire na Zapadu nezadovoljni su politikom Beograda, budući da se na poboljšanju odnosa s Prištinom ništa nije dogodilo od marta, kada je Srbija dobila status kandidata, ali činjenica da su Dačić i Tači direktno razgovarali u sedištu EU je veoma važna“, ocenjuju naši sagovornici.

Komentarišući dosadašnje poteze Dačićeve vlade kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, kao i u vezi evropskim integracijama, izvori Danasa iz vlade u Berlinu ocenjuju da su „stekli utisak da su pojedini članovi srpske vlade i sami iznenađeni što su se našli na vlasti, pa treba sačekati i videti šta će učiniti u narednim mesecima“. M. S.

Dežer: Podići dijalog na politički nivo

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je juče da Brisel očekuje jasnu spremnost i Beograda i Prištine da se angažuju u nastavku dijaloga. „Želimo da dijalog podignemo na politički nivo, da od najviših političkih predstavnika direktno čujemo da su spremni da se angažuju, a posle toga možemo da definišemo naredne korake u procesu“, rekao je Dežer novinarima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari