Izjava drugog čoveka Vlade Srbije Ivice Dačića da se zalaže za podelu Kosova, odnosno za razgraničenje, kao jedini način za efikasni kompromis Srba i Albanaca, nije naišla na negativne reakcije njegovih koalicionih partnera, a iz vlade poručuju i da lider socijalista nije prekršio kodeks ponašanja njenih članova. Predstavnici opozicionih stranaka u Beogradu osuđuju ovakve Dačićeve stavove, dok u Prištini tvrde da nisu iznenađeni.


Zamenik srpskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije juče je u izjavi beogradskim novinarima donekle korigovao ono što je prvobitno objavio prištinski list Zeri. Dok je u intervjuu za Zeri navodno ocenio da je „podela Kosova jedino realno rešenje“, Dačić sada tvrdi da to nije rekao, već da bi „ideja o razgraničenju mogla da bude rešenje“ o kome bi trebalo da se izjasne građani, s obzirom da bi njena realizacija zahtevala promenu Ustava Srbije.

Na pitanje da li je time izneo svoj lični stav ili stav vlade, Dačić je istakao da je on izneo predlog „kao čovek koji se rodio i živeo na Kosovu“. „Ja sam predsednik političke partije, nisam činovnik vlade. Neće valjda meni predsednik vlade da određuje koji je program moje političke partije. Ja ne napadam nikoga u vladi“, rekao je Dačić, prenose agencije. Na opasku novinara da se to kosi sa kodeksom vlade, odgovorio je: „Neka me isključe iz vlade! Pa šta?! Najbolje da niko ništa ne sme da kaže, da svi zalepimo flastere preko usta“.

Podsetimo, i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović je više puta izjavio da je Beograd spreman da razgovara i o podeli, a samo dan nakon prve posete Kosovu rekao je da delegacija Prištine „odbija da započne dijalog o velikim temama, kao što je sever Kosova“.

Još od priprema za dijalog Prištine i Beograda, jasno je da je za Srbiju najpoželjnije rešenje podela Kosova, kažu za Danas izvori bliski prištinskom pregovaračkom timu. Naši sagovornici, koji su tražili da ostanu anonimni, smatraju da srpski pregovarači ideju o podeli nisu potencirali jer je protiv nje EU, ali da zato u Beogradu „kao rezultat kompromisa očekuju bar visok stepen autonomije za sever Kosova, što bi mogli da interpretiraju kao privremeno rešenje do nekog boljeg vremena i trenutka za pripajanje severa Srbiji“.

Slobodan Homen, koordinator za odnose s javnošću Vlade Srbije, rekao je juče da se u Nemanjinoj 11 nije razgovaralo o podeli KiM, niti je to njena politika. Homen je objasnio i da Dačić neće snositi sankcije zbog iznošenja takvog stava, jer je „jasno naznačio da je reč o ličnom stavu“. „Vlada Srbije nije mesto na kojem bi se raspravljalo o ideji podele jer bi to značilo kršenje rezolucije Skupštine Srbije o KiM. Dakle, najpre bi o tome morao da raspravlja parlament, pa tek onda eventualno vlada“, ocenjuje Homen.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović takođe smatra da Dačić nije prekršio kodeks, odnosno obavezu da u javnosti mora da zastupa stavove vlade. Kalanovićeva je istakla da je Dačićev stav legitiman i da u URS smatraju da tu inicijativu treba razmotriti.

S druge strane, potpredsednik SRS Dragan Todorović upozorava da „nijedan predstavnik Vlade Srbije, bez obzira na to da li je reč o činovniku ili funkcioneru, ne govori u svoje ime“, a da Dačić kao zamenik premijera i ministar „mora da bude svestan da nema pravo na lično mišljenje, naročito ako ono može da izazove velike posledice“. Todorović, inače, smatra da svaka priča o podeli KiM u sebi krije opasnost, jer kad se govori o podeli, bez obzira da li je reč o pet ili 50 odsto teritorije, u suštini se govori o nezavisnosti Kosova.

„Smešno je da u državi koja se odrekla dela svoje teritorije, odnosno Kosova, sada jedan član vlade, i to zamenik premijera i ministar policije, izlazi s ličnom idejom o podeli teritorije koje su se prethodno odrekli. Jasno je da problem Kosovo smeta Srbiji na putu ka EU“, smatra potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

Izjavu Ivice Dačića pozdravila je juče Građanska inicijativa Goranaca.

Jeremić: Poštujemo Ustav Srbije

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je juče, odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu o Dačićevoj izjavi o podeli Kosova, da okvir za sve razgovore mora biti unutar Srbije, kao i da budući status KiM mora biti u skladu s Rezolucijom 1244. „Postoji samo jedna politika i to je državna politika, a ona je zasnovana na Ustavu i rezolucijama Skupštine Srbije“, rekao je Jeremić ističući da je ta politika „vrlo eksplicitna“ u vezi s teritorijalnim integritetom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari