VOJVODINA: Kako je na konferenciji za novinare u Novom Sadu saopštio potpredsednik DS Bojan Pajtić, u drugom krugu predsedničkih izbora u Vojvodini je za lidera demokrata Borisa Tadića glasalo 53 odsto, a za lidera naprednjaka Nikolića 43 odsto građana izašlih na birališta. „Mi u Vojvodini smo uradili sve što je do nas, o čemu svedoči i ovolika razlika u Tadićevu korist. Ostaje da se vidi ko je napravio grešku i ko se kako ponašao“, upozorio je Pajtić.


NIŠ: Tomislav Nikolić ima ubedljivu prednost u odnosu Borisa Tadića, koja se kreće između deset i 15 odsto, saopštili su izborni štabovi SNS i DS sinoć oko 22 časa. Prema poslednjim podacima iz DS, Nikolić je u Nišu osvojio 55, a Tadić 43 odsto glasova. U oba izborna štaba podsetili su da je Nikolić u ovom gradu i u prvom krugu imao prednost od osam odsto, kao i da je „pobedio“ i na predsedničkim izborima 2008. godine. U GIK-u sinoć oko 22 sata nisu imali konačne podatke o izlaznosti, već su kazali da je do 18 časova izašlo 38,16 odsto upisanih birača i prognozirali da će izlaznost biti oko 40 odsto, što je značajno manje nego 6. maja, kada je izašlo 47,56 odsto upisanih građana. U GIK-u, DS-u i SNS-u kazali su da su izbori protekli bez ozbiljnijih neregularnosti, za razliku od onih 6. maja.

KRAGUJEVAC: Tomislav Nikolić je u Kragujevcu, u drugom krugu predsedničkih izbora, kako je utvrđeno posle obrade 95 odsto materijala, dobio podršku 55,39 odsto građana koji su glasali, saopštio je izborni štab SNS. Borisa Tadića je podržalo 44,61 odsto birača. Šef izbornog štaba SNS u Kragujevcu Nikola Dašić rekao je da je Kragujevac „žestoko povukao i doprineo pobedi Tomislava Nikolića i da se promeni vlast koju je uzurpirao Boris Tadić“. „Nikolić je odneo totalnu pobedu u Kragujevcu i građani su odlučili da posle 20 godina promene Srbiju“, rekao je Dašić, što su građani i aktivisti stranke okupljeni u izbornom štabu SNS proprati skandiranjem „Pobeda, pobeda“.

UŽICE: Prema preliminarnim rezultatima sa 74 od ukupno 94 biračka mesta, kako je saopštila predsednica GIK Mirjana Perović, Nikolić je dobio 51,62, a Tadić 45,29 odsto glasova. Odziv je bio je 45,42 odsto, što je znatno manje u odnosu na izbore 6. maja, kada je glasalo 61,4 odsto Užičana sa pravom glasa.

KRUŠEVAC: Tomislav Nikolić osvojio je u Kruševcu 62,2 odsto glasova, a Boris Tadić 37,80 odsto, pokazali su prvi nezvanični rezultati GIK. Izbori su, prema rečima predsednika GIK Časlava Anđelkovića, protekli bez problema. a sva biračka mesta su zatvorena na vreme, u 20 časova.

NOVI PAZAR: Više od 80 odsto građana Novog Pazara i Sjenice svoj glas za predsednika Srbije dalo je Borisu Tadiću. Raša Milić iz Izbornog štaba DS u Novom Pazaru saopštio je da je 80.001 birača na biralište izašlo 46.458 ili 58,07 odsto. Nevažećih listića bilo je 503 ili 1,08 odsto. Za kandidata DS glasalo je 39.532 ili 85,09 odsto, a Tomislav Nikolić dobio je 6.423 ili 13,82 odsto glasova. U Novom Pazaru su tokom dana SDPS i SDP Rasima Ljajića SMS-ovima pozivale građane da dođu ispred stranačkih prostorija, na proslavu pobede Borisa Tadića, ali je slavlje otkazano, iako je ozvučenje već bilo postavljeno na ulici. Na objavljivanje pobede Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, predsednički kandidat u prvom krugu muftija Muamer Zukorlić rekao je da je „definitivno strateška greška Borisa Tadića što nije ispunio obećanja data Bošnjacima na prethodnim izborima. Za „preživeli“ broj glasova on je izgubio“, rekao je Zukorlić.

SJENICA: Amel Papić, predsednik Opštinske izborne komisije u Sjenici, rekao je za Danas da su do 22 sata uspeli da obrade materijal sa 70,42 odsto biračkih mesta, odnosno sa 50 od 71 biračkog mesta. Prema tim rezultatima, Boris Tadić je dobio 81,76 odsto a Tomislav Nikolić 18,24 odsto glasova. U sjeničkoj opštini pravo glasa imalo je 25.366 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari