Demokratska stranka predložila je juče u Skupštini Vojvodine personalizovani proporcionalni izborni sistem za Pokrajinu. Iz SNS, najveće opozicione stranke u Vojvodini, poručuju da je menjanje izbornih pravila u predvečerje izbora nedopustivo i da su se sve stranke u Pokrajini pre godinu dana usaglasile oko važećeg izbornog sistema.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković je rekao da aktuelni sistem izbora u Vojvodini predviđa da stranke odlučuju ko će biti vojvođanski poslanici, a da je namera DS da o tome odlučuju građani.

 

„To znači da će Vojvodina biti podeljena na 120 izbornih jedinica i da se građani neće izjašnjavati za stranke već za imena kandidata i moći će da se opredele za najuglednije predstavnike iz svojih sredina“, objasnio je Novaković predlog demokrata.

Prema njegovim rečima, DS nije presudna većina u Skupštini, već u društvu. On je naveo da je siguran da će građani podržati izborni sistem koji omogućava da oni biraju poslanike. Novaković je najavio da će DS uskoro pozivati na razgovore predstavnike svih stranaka koji imaju poslanike u Skupštini Vojvodine, da će biti organizovani okrugli stolovi, pozivani politikolozi, sociolozi i stručna javnost. On je naveo da će DS svoju inicijativu staviti na dnevni red Skupštine kada za to bude postojala većina, odnosno kada bude postojao najširi konsenzus.

Novaković je odbacio primedbe da nije u redu menjati izborna pravila u izbornoj godini.

„Jer, ukoliko SNS u republičkom parlamentu najavljuje izmene zakona kojima se smanjuje broj odbornika, što znači zadiranje u izborni sistem, zašto mi ne možemo da otvorimo debatu na pokrajinskom nivou?“, upitao je Novaković.

On je naveo da niko ne zna koliko je meseci ostalo do izbora i podsetio da je mandat pokrajinske vlasti počeo 22. juna 2012. i da u odluci o izboru poslanika piše da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata, a da kampanja može da traje od 30 do 60 dana. Igor Mirović, potpredsednik SNS, povodom ovog predloga, za naš list kaže da je ponašanje demokrata paradoksalno i vrhunac komedije.

– Oni su u Nišu najavili početak kampanje i sada usred kampanje se zalažu za menjanje izbornih pravila. To se ne radi u predvečerje izbora. Takođe, većina stranaka u Skupštini Vojvodine se pre godinu dana složila oko postojećeg, odnosno važećeg izbornog sistema, koji bi oni sada da menjaju. To je vrhunac komedije, navodi Mirović. On objašnjava da poslanika SNS juče nije bilo u vojvođanskom parlamentu na predstavljanju predloga DS jer je to bio stranački skup demokrata na koji su oni mejlom dobili poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari