Poslanicu DS Gordanu Čomić, nekadašnjeg poslanika LDP Bojana Đurića i poslanike doskora parlamentarne DSS, ministri u Vladi izdvajaju kao najkonstruktivnije u svom opozicionom nastupu i argumentima kojima kritikuju vlast. Ministri s kojima je Danas razgovarao cene ozbiljnu kritiku opozicije, međutim, malo njih je spremno da direktno odgovori na pitanje koja opoziciona stranka, DS, SDS, LSV ili Nova stranka, u Skupštini Srbije ima bolje argumente i nastup u kritici vlasti. Konstruktivnost i ubedljivost se pripisuje malobrojnim pojedincima.

Treba reći da zaista nastupi opozicionih poslanika i njihova kritika vlasti javnosti ponekad izgledaju jalovo, a skupštinska rasprava besprizorno.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ocenjivali su rad poslanika. Mihajlovićeva za Danas kaže da bi umesto stranaka izdvojila pojedine poslanike i to Bojana Đurića, nekadašnjeg poslanika LDP, i Gordanu Čomić, poslanicu DS. Mihajlović kaže da su njih dvoje tokom rasprava u Skupštini uvek konstruktivni i da je neke članove zakona dopunjavala njihovim predlozima.

Ljajić je na osnovu argumenata prilikom rasprave o zakonima i pristojnosti u diskusijama izdvojio ponašanje DSS, koji je do martovskih izbora bio parlamentarna stranka.

– Poslanici DSS su bili najkonkretniji i najkorektniji. Držali su se dnevnog reda, sadržaja zakona i svoje zamerke su iznosili vrlo civilizovano i pristojno, bez politizacije i vređanja – objašnjava Ljajić.

Upitan za sadašnji sastav parlamenta, on kaže da sve opozicione poslanike manje-više poznaje i trudi se da u svrhu poboljšanja zakonskih predloga prihvati njihove sugestije.

– Ovaj saziv parlamenta aktuelan je tek nešto više od šest meseci, što je kratak period. Moje ministarstvo je imalo nekoliko zakonskih predloga i rasprava je protekla bez većih problema i u granicama pristojnosti – kaže Ljajić ne želeći nikoga da izdvaja.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, za naš list kaže da svakoj vladi znači da čuje glas opozicije i argumentovanu kritiku i predloge.

– Ima pojedinaca, poslanika koji umeju na ozbiljan način da iznesu kritiku, ali većina opozicionih kritika mi deluje neubedljivo i više kritizerski – ocenjuje Joksimovićeva. Ona nije odgovorila na koje pojedince misli.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini, za Danas navodi da je opozicija uglavnom nezrela da daje konstruktivne predloge koji bi mogli da se uvrste u zakonske predloge.

Ako bi predloženi amandmani na zakone bili nešto što govori o argumentima opozicije, onda šta reći za niz amandmana koji kažu član 1 briše se, član 2 briše se i tako do kraja zakona. Tu mislim na amandmane Nove stranke. Ili kako objasniti to da opozicija predlaže amandmane koje je prepisala od neke NVO kao što se dogodilo prilikom rasprave o Predlogu zakona o zaštiti uzbunjivača. Amandmani Nove stranke i DS su prepisani predlozi Transparentnosti Srbija – ukazuje Babić.

Mihailović: Nema prave polemike

Srećko Mihailović, sociolog i politički analitičar, za naš list kaže da ne vidi da bilo koja opoziciona stranka napada vlast. „To što slovi kako napad ili polemika ne liči ni na šta. Nije reč o ataku na ovaj tip vlasti, nego je to neka vrsta sukoba koji ima lične dimenzije i osude su na ličnom planu onih koji su u vlasti ili u opoziciji. Prave argumentovane polemike nema jer se opozicija ne snalazi kao što se nekada nije snalazila ni na vlasti. Svedoci smo velikog nesnalaženja demokratskih snaga koje su 2000. došle na vlast i na njoj bili tuce godina“, ukazuje Mihailović. On dodaje da opoziciju prolaze i mimoilaze veliki propusti i greške vlasti, ali da na njih ne reaguje ni javnost koja se takođe bavi marginalnim stvarima i daleko su od suštine problema.

B

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari