Očekujemo produbljivanje saradnje sa Srbijom, i da zajedno koračamo na putu mira i evropskih integracija, uz uverenje da Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu da urade za Balkan danas ono što su Francuska i Nemačka, francuski i nemački narod, uradili za Evropu posle Drugog svetskog rata, ocenjuje u izjavi za Danas Edi Rama, premijer Albanije, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani.

Premijer Albanije ističe da će tokom posete predsednika srpske vlade prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

„Pored toga što je ovo prva zvanična poseta jednog premijera Srbije Tirani, kao i da će tom prilikom prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana njena nacionalna himna, ova poseta ima poseban značaj i kao pokazatelj naše rešenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom berlinskog procesa, prošlog avgusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan nemačke kancelarke Angele Merkel“, ističe za naš list Edi Rama.

Premijer Albanije ističe da ima „poverenje u viziju i volju nemačke kancelarke povodom budućnosti Balkana“.

„Ne samo zbog toga što delimo istu viziju i uverenje da je Evropi danas potreban Balkan isto kao što je Balkanu neophodna Evropa, već i zbog toga što smo svesni da, ukoliko ne budemo radili zajednički za budućnost, svima nam preti povratak prošlosti. To na nas stavlja teret mnogo veći od onog koji izvanredna odgovornost da vodimo državu već nosi sa sobom, jer nema sumnje da će uspeh međusobne saradnje odrediti ne samo sudbinu Albanaca i Srba u budućnosti, već i sudbinu projekta ujedinjene Evrope, kao najvećeg mirovnog projekta koji je čovečanstvo ikada zamislilo i sprovelo“, zaključuje predsednik Vlade Albanije u izjavi za Danas.

Odgovarajući na pitanja o odnosima u regionu, pre svega sa Albanijom, premijer Srbije je, pre dva dana, rekao za B92 da nema teških poruka iz Beograda. „Žao mi je ako ste čuli teške poruke Beograda, mi se trudimo i pokušavamo ali oni ne razumeju, želeli bi da čuju baš me briga neću da idem u Albaniju, Albanija i Albanci su narod u ekspanziji, da sa njima moramo da vodimo računa, da imamo dobre odnose. Gutali smo knedle ovde, ali smo odgovarali na provokacije. Znamo šta se dogodilo sa dronom. Znaju nadležni, bila je nedvosmislena politička organizacija. I Edi Rama i ja znamo ko je to uradio“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je srpska vlast dala najmanje glupih izjava u vezi sa politikom regiona, ali je rekao i da je bilo glupih.

Savetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići izjavio je, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, da postoji želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove i dodao da će Albanija učiniti sve da prilikom posete ne bude nikakvih incidenata.

„Iako postoji otpor u oba društva, potrebno je uspostaviti bolju saradnju između Albanije i Srbije. Više od istorijske simbolike susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame ohrabruje želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove“, ocenio je Maljići za RTK2.

aljići je ocenio da Srbija oko Kosova ima svoj stav i da će se o tome verovatno razgovarati kad Vučić poseti Tiranu.

„Ali, najvažnije je da se uspostave bolji bilateralni odnosi i da se uspostavi bolja saradnja na više nivoa, što je zahtev i EU i drugih međunarodnih institucija“, naveo je Ramin savetnik.

On je dodao da u Albaniji postoje političke snage koje nisu pod kontrolom države, a koje bi mogle da protestuju zbog dolaska srpskog premijera.

„Albanska država će učiniti sve da ta poseta bude obezbeđena i da ne bude nikakvih incidenata. Poseta je vrlo kratka, za 28. maj je predviđena regionalna konferencija na kojoj će i Vučić govoriti, dok su za prvi dan predviđeni bilateralni susreti, koji će se odvijati na prostoru koji nije u centru grada. Bezbednosne pripreme su vrlo jake i ne očekujem da će biti provokacija, bar ne od vlasti“, rekao je Maljići.

On je naveo da je poseta albanskog premijera Beogradu poslužila za promenu njegovog imidža i u stavu kosovskih Albanaca prema njemu, jer je većina do tog trenutka sumnjala u njega.



 

U Vučićevoj delegaciji biće Zorana Mihajlović

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tokom posete Aleksandra Vučića Albaniji biće, između ostalog, izgradnja auto-puta Niš – Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, saznaje Danas od izvora bliskih Vladi Srbije. Prema saznanjima Danasa, infrastrukturni projekti biće među najvažnijim temama. Odlazak u Tiranu potvrdila je za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari