Formiranje vojske Kosova neće biti tema u narednim rundama briselskog dijaloga Beograda i Prištine, kaže za Danas Bratislav Gašić, ministar odbrane, komentarišući ponovne najave kosovskih zvaničnika da je to jedan od prioriteta kosovske vlade.


Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači i ministar za evropske integracije Bekim Čolaku su se prošle nedelje prilikom zvanične posete SAD sastali u Pentagonu sa američkim podsekretarom odbrane i, kako su rekli, dobili podršku za transformaciju bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova. Tači je rekao da celokupni proces nadgledanja u sektoru bezbednosti kao i transformacija BSK u OSK učinjen uz podršku NATO i SAD. On je krajem prošle godine naveo na svom Fejsbuk profilu da su prioriteti nove kosovske vlade za ovu godinu primena Briselskog sporazuma i formiranje oružanih snaga Kosova.

Gašić za naš list navodi da su Tačijeve izjave za unutrašnju političku upotrebu i da je Srbija ozbiljna zemlja i da se drži svih svojih potpisanih ugovora i obaveza pa tako i Rezolucije 1244, u kojoj je sve jasno definisano.

U vladinoj Kancelariji za KiM je Danasu rečeno da bi osnivanje vojske Kosova bilo u suprotnosti sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, a postojanje snaga bezbednosti ili oružanih snaga predstavlja izvrdavanje sporazuma kojim je trebalo da bude razoružana OVK. „Oni su nominalno, na papiru, razoružali OVK, a u stvari su samo na uniformama promenili oznake, pa su to nazvali kosovskim zaštitnim korpusom, a posle kosovskim bezbednosnim snagama. Sada to hoće da nazovu kosovskim oružanim snagama. Ne morate da nas pitate šta mislimo o OVK, nezavisno od toga kako se oni zovu“, navode u Kancelariji.

Prema našim saznanjima u Vladi Srbije, ni ostali naši zvaničnici takođe nisu ozbiljno shvatili Tačijeve najave. Razlog za to je što je, kako nam je objašnjeno, za realizaciju tog plana neophodno da u kosovskom parlamentu glasa dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova, odnosno većinskih stranaka, ali i dvotrećinska većina poslanika manjinskih zajednica. Do dvotrećinske većine većinskih stranaka je moguće doći, ali bez glasova Srba nije moguće postići dvotrećinsku većinu manjinskih predstavnika. Zbog te komplikovane procedure, kažu naši izvori, postoje pritisci na Vladu Kosova da promeni Ustav.

Stoltenbergova poruka

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom posete Kosovu prošlog meseca izjavio da odluka o transformaciji kosovskih zaštitnih snaga u vojsku ne sme da dovede u pitanje progres i međuetničko poverenje na Kosovu. „Šta god da odlučite mi očekujemo da to uradite na način koji neće minirati napore za stvaranje stabilnosti i pomirenja. Neću odlučiti kako bi vi trebalo to da uradite, ali apelujem da to učinite u dijalogu sa različitim etničkim grupama kako bi bili u stanju da postignete veće pomirenje“, kazao je Stoltenberg nakon susreta sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari