Goran Vesić, biznismen, nekada funkcioner Demokratske stranke i bliski saradnik Zorana Đinđića, od zamenika predsednika DS Dragana Đilasa dobio je „zadatak“ da napiše programska načela i osmisli strategiju javnog delovanja političke partije koju će aktuelni gradonačelnik Beograda osnovati ukoliko DS u skoroj budućnosti ne prihvati njegove zahteve za reorganizaciju i novu strategiju delovanja stranke.


Ovo su Danasu izjavili izvori bliski Vesiću i Đilasu, pri čemu naglašavaju da drugi čovek demokrata i dalje računa da će se Predsedništvo i Glavni odbor DS, ali pre svih Boris Tadić, saglasiti sa svime za šta se zalaže, uključujući i promenu na mestu lidera stranke. Ukoliko se to ne desi, tokom jeseni Đilas će objaviti da su svi njegovi napori unutar DS propali i da je spreman da stane na čelo nove partije. Sagovornici Danasa preciziraju da bi Vesić bio Đilasova „desna ruka“, najverovatnije s funkcijom potpredsednika. Kako dodaju, u toj organizaciji bilo bi mesta samo za one članove Predsedništva DS koji bi u međuvremenu otvoreno stali na Đilasovu stranu u sukobu s Tadićem, a pre svih za vojvođanskog premijera Bojana Pajtića.

Beogradski mediji svakodnevno spekulišu o „unutarstranačkoj dinamici“ unutar DS. Navodno, tokom ove sedmice Tadić, Đilas i Pajtić trebalo bi da održe sastanak na kojem će lideru demokrata biti iznet zahtev da se povuče, verovatno na funkciju počasnog predsednika. Pajtić, prema tim izvorima, ne bi imao ništa protiv ni da Tadić ostane formalni predsednik, ali da praktično samog sebe razvlasti, prepuštajući sve ključne nadležnosti Đilasu i njemu. Gradonačelnik Beograda, međutim, insistira da do promene na čelu DS dođe i zvanično.

Aktuelne su i spekulacije da Đilas namerava da priredi malu „predstavu“ na prvoj narednoj sednici Glavnog odbora, zakazanoj za 1. septembar – on bi javno predložio da Tadić ostane lider stranke, ali bi ovaj to odbio i predložio Đilasa, što bi bilo jednoglasno usvojeno. Navodno, Tadić je odgovorio da „nema šanse“ da prihvati tako nešto.

Ako se situacija ne okonča dogovorom, Dragan Đilas je rešen da se povuče iz DS i tu na scenu stupa Goran Vesić, poslovni čovek, u čijoj se zvaničnoj biografiji navodi da poslednje četiri godine „sarađuje sa agencijom ICP“ i savetnik je predsednika FK Crvena zvezda Vladana Lukića.

Vesić (1969, Kraljevo) bio je funkcioner DS dok je stranku vodio Đinđić, a povukao se kada ju je krajem 2003. preuzeo Tadić. U politici, na raznim pozicijama u DS i državnim institucijama, proveo je desetak godina. Bio je potpredsednik Demokratske omladine, član Izvršnog i Glavnog odbora demokrata, šef kabineta Zorana Đinđića (1994 – 1997) i član Đinđićeve „gradske vlade“ u Beogradu, odbornik SO Vračar, odbornik Skupštine grada Beograda, poslanik u Skupštini Srbije, savetnik ministra unutrašnjih poslova SRJ Zorana Živkovića, savetnik ministra odbrane SCG Borisa Tadića. Kao stručnjak za politički marketing učestvovao je u svim izbornim kampanja DS od 1990. do 2003, kao i u kampanjama DPS Crne Gore i Srpske narodne stranke Biljane Plavšić.

Nakon povlačenja iz politike, od 2004. do 2008. bio je izvršni direktor telekomunikacione kompanije Wireless Media. Bio je i potpredsednik KK Crvena zvezda, član UO FK Crvena zvezda i član Predsedništva Košarkaškog saveza Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari