Posle izbora očekujem promenu vlasti i formiranje vlade kojoj će na prvom mestu biti interesi Srbije, a ne interesi drugih zemalja. Što se izbornog rezultata tiče, DSS je stranka koja dobija najveću podršku u poslednjih nekoliko meseci.

Pre svega, jer birači vide da smo bili u pravu u vezi s Kosovom. Drugi razlog je činjenica da su građani najbolje živeli kada je DSS vodio državu, ističe za Danas Nenad Popović, potpredsednik DSS. Prema njegovim rečima, „za vreme Vojislava Koštunice imali smo godišnji rast od sedam odsto, priliv direktnih stranih investicija od četiri milijarde evra, otvarala su se nova radna mesta, a plate su bile 30 odsto veće nego danas“.

S kojim partijama biste posle izbora želeli da formirate vlast, a s kojima nikako ne biste hteli?

– Prilikom razgovora o koalicijama insistiraćemo na tri principa – političkoj i vojnoj neutralnosti, odnosno da Srbija ne bude članica EU i NATO, doslednom poštovanju Ustava, koji garantuje očuvanje teritorijalne celovitosti i ekonomskom programu, koji na prvo mesto stavlja razvoj domaće privrede i proizvodnje.

Da li biste oformili ponovo vlast sa DS? Oni kažu da s vama ne bi.

– Ne. DSS i DS danas imaju potpuno suprotstavljene politike. Mi smo uvereni da je budućnost Srbije u političkoj i vojnoj neutralnosti, dok DS vodi pogrešnu politiku „Evropa nema alternativu“, koja više nema podršku ni u članicama EU.

Kako stoje stvari s naprednjacima koji se zalažu za članstvo u EU?

– Spremni smo da razgovaramo sa SNS i iznesemo ubedljive argumente zašto je politička neutralnost najbolja za budućnost Srbije.

Mediji su pisali da su Amerikanci poručili Tomislavu Nikoliću da ne formira vlast sa DSS. Znate li nešto o tome?

– Postoje određene zemlje na Zapadu kojima ne odgovara da na vlast dođe stranka koja se bori protiv nezavisnosti Kosova i ne dozvoljava mešanje bilo koje strane zemlje u unutrašnja pitanja Srbije. To najbolje možete da vidite iz depeša američke ambasade u Beogradu koje je otkrio Vikiliks.

Treba li i predsednički izbori da se zakažu za 6. maj?

– Vlast je u konfuziji, što se vidi i po tome što niko danas u zemlji ne zna kada će biti raspisani predsednički izbori. To je znak velike slabosti vlasti. A kada dođe vreme za izbore, moje je mišljenje da bi za Srbiju najbolje bilo da predsednik bude Vojislav Koštunica.

Koliko će status kandidata za EU uticati na izborne rezultate?

– Ne posebno, jer istraživanja pokazuju da više od polovine građana Srbije nije za ulazak u EU.

Po vama, šta status kandidata znači za Srbiju u ekonomskom smislu?

– Srbija može ekonomski da se razvija i da privlači investicije i bez članstva u EU. To su pokazale baš vodeće kompanije iz EU – italijanske, belgijske, nemačke, austrijske i francuske, koje su i do sada ulagale u Srbiju iako je ona daleko od članstva.

Autor ste programa DSS za privredni razvoj Srbije do 2017. Šta je njime predviđeno?

– Glavni ciljevi našeg programa su zapošljavanje i razvoj domaće privrede. Prioritet treba da imaju građevinarstvo, poljoprivreda, energetika i infrastruktura, jer ove grane zapošljavaju najveći broj građana i obezbeđuju posao za najveći broj domaćih preduzeća. Predviđamo i formiranje interventnog fonda za pomoć velikim privrednim sistemima zahvaćenim krizom. Takođe, osnivanje Razvojne banke koja bi davala kredite za likvidnost domaćim preduzećima sa periodom otplate od pet do sedam godina i grejs periodom od najmanje dve godine. Planirani su brojni razvojni projekti među kojima su sanacija kanala DTD, izgradnja železničkog Koridora 10, izgradnja infrastrukture na Dunavu koji DSS u budućnosti vidi kao „koridor zapošljavanja“.

Zamrznuti pitanje KiM

Da li je Kosovo već rešeno pitanje?

– Da je status Kosova rešeno pitanje ne bi se zapadne sile toliko upirale i pritiskale Srbiju da se odrekne nečega što je već izgubljeno. Pitanje Kosova treba zamrznuti dok se ne stvore uslovi da ono bude rešeno na održiv i pravičan način. Jedno je sigurno, Srbija ni na koji način ne sme da bude saučesnik u pravljenju nezavisne države Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari