Kabinet predsednika Tomislava Nikolića je u prethodnih godinu dana primio na obradu 4.512 predstavki građana, koji redovno šalju „komentare na svakodnevna dešavanja u zemlji i iznose svoje probleme“, kažu za Danas u Pres službi Predsedništva Srbije. Prema njihovim rečima, najčešća pitanja koja građana postavljaju u vezi su sa zapošljavanjem.

U Predsedništvu napominju da građani svoje zahteve šalju poštom, mejlom, faksom ili dolaze lično, a njihovi problemi se analiziraju, nakon čega se odlučuje o daljem postupanju. Prema podacima koje je dobio Danas, ukupno 1.195 obrađenih predstavki je sa tematikom lokalne samouprave i rada državnih organa, molbi za zaposlenje, stambenih problema, privatizacije firmi.

U vezi sa socijalnom zaštitom, centrima za socijalni rad, molbama za materijalnu pomoć i penzijskom i invalidskom osiguranju obrađeno je ukupno 1.206 predstavki. Pitanja i komentara, kako kažu, ima i u vezi sa pravnom problematikom, kao što je sporost postupanja sudova i žalbe na rad sudova, a obrađeno je 789 takvih predstavki.

„Ukupno 475 predstavki je obrađeno sa tematikom javnih preduzeća, među kojima su EPS, JKP Vodovod i kanalizacija, grejanje i Telekom. Ukupno 847 predstavki je opšteg karaktera, gde spadaju anonimne predstavke, nejasne, bez adrese, predlozi i mišljenja, inicijative građana“, navode na Andrićevom vencu.

Kako upozoravaju, problem je što mnogi građani zapravo ne znaju koje su tačno ingerencije šefa države, pa da tako „u skladu sa Ustavom i zakonom, predsednik Republike nije u mogućnosti da izađe u susret građanima i pomogne im direktnim zapošljavanjem“.

„Predsednik izražava jedinstvo Republike Srbije i predstavlja je u zemlji i inostranstvu i na taj način može svojim kontaktima, ličnošću i pozicijom da privlači investitore, sve sa ciljem otvaranja novih radnih mesta, na čemu od početka svog mandata intezivno radi“, napominju u Predsedništvu.

Izjava povodom prvog rođendana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, povodom prve godišnjice od pobede na predsedničkim izborima, izjavio da je zadovoljan onim što je urađeno za prethodnih 12 meseci, ali da konačnu ocenu prepušta građanima. „U prvih godinu dana naišao sam na zid odbijanja, nepoverenja, da sam ja prolazno rešenje, greška naroda, i da će se građani osvestiti. Međutim, ja i moji saradnici smo bili uporni. Uradili smo mnogo. Ipak, šta je bilo loše, a šta dobro, trebalo bi da sudi narod“, rekao je tim povodom Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari