Srbija, njena vlada i predsednik države su jasno opredeljeni za put ka Evropskoj uniji. Taj put nije lak niti jednostavan i nije staza od 100 metara, već maraton. Tokom tog puta ne treba srljati i trčati grlom u jagode.

Važno je da smo na tom putu i da menjamo Srbiju zbog nas, a ne Brisela i Berlina – ističe za Danas potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, povodom izjave predsednika Tomislava Nikolića da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove, „jer nema razloga da trči za datumom i papirom“.

Kako kaže, postoje različiti glasovi i uslovi koji se čuju i pred Srbiju postavljaju u EU, „a mi smo spremni da ispunimo sve uslove koje su ispunile i druge zemlje koje na svom putu ka Uniji, ali niko od nas ne može da traži ono što svi znaju da ne možemo prihvatiti, a to je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije“.

Da podsetimo, predsednik Nikolić je u subotu, na vanrednoj skupštini Srpske napredne stranke na kojoj je Aleksandar Vučić izabran za novog lidera te partije, rekao da Srbija pripada „velikoj svetskoj porodici naroda“ i da želi da pripada i evropskoj. „Znaju nas dobro i šta možemo da ispunimo i šta ne možemo. Bez Kosova i Metohije bi se osećali kao čovek u velelepnoj palati koji je nasmrt bolestan“, rekao je Nikolić prisutnima u beogradskom centru „Sava“.

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ističe za Danas da je izjava predsednika Srbije verovatno odgovor visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost u EU Ketrin Ešton, koja je rekla da Nikolić treba da se spremi na teške odluke. Kako kaže, najnovija poruka Tomislava Nikolića je očigledan zaokret u odnosu na govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre nekoliko dana, „pa je moguće da je ovo izjavio zbog Eštonove“.

S druge strane, ukazuje Simić, možda njegova izjava, ukoliko je bila planirana, proističe iz „nove samouverenosti“ koji oseća vlast, „jer sada dolazi do izražaja to da nije SNS slučajno pobedio na izborima“.

Predsednik Srbije je tokom svog govora na vanrednoj skupštini SNS rekao i to da Srbija želi da sarađuje, da ne traži ništa tuđe i da nema nameru ni sa kim da se svađa, ali da nikada, dok postoji SNS i druge političke stranke u Srbiji, neće dati ono što je njeno. „Nek’ razmišlja kakav je čovek onaj ko nam traži nešto naše. To je kao da kažu daj nam jedno dete, a sam izaberi koje. Rađaj svoju decu, a u moju ne diraj“, poručio je Nikolić.

Nikolić, doskorašnji lider naprednjaka, napomenuo je da je deset godina trčanja Srbiju dovelo do prosijačkog štapa i da će sada malo da misli o sebi.

Tabakovićeva zamrznula stranačku funkciju

Iako su naprednjaci tokom predizborne kampanje najavljivali da će sprovesti departizaciju i da postavljanje stranačkog funkcionera na mesto u državnoj službi mora da bude van bilo kakvog političkog uticaja, za zamenika predsednika SNS izabrana je aktuelna guvernerka Nardone banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Nju je predložio Aleksandar Vučić, što su jednoglasno podržali sve delegati stranke. Tabakovićeva je zamrznula status u stranci dok se nalazi na čelu NBS. Iako je bilo najava da bi ona mogla da podnese ostavku na sve funkcije u stranci, kao što je to uradio Tomislav Nikolić kada je izabran za predsednika Srbije, Tabakovićeva to ipak nije učinila, već je zamrznula položaj u SNS kao Vučićeva zamenica.

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbije, ukazuje za Danas da samo članovi neke stranke mogu da budu izabrani na pozicije, poput funkcije zamenika predsednika, „što znači da je Tabakovićeva u stvari odmrzla stranačku funkciju“. Prema njegovim rečima, nije dobro obećavati nešto građanima Srbije pre izbora, a potom to isto ne ispuniti nakon održanih izbora.

Vučić novi lider naprednjaka

Na vanrednoj skupštini SNS za novog predsednika stranke izabran je Aleksandar Vučić, koji je poručio da je na naprednjacima velika odgovornost i da će ta partija voditi Srbiju u narednoj deceniji. Vučić, koji je bio jedini kandidat za tu funkciju, rekao je da je uveren da će u narednih 10 godina naprednjaci odlučivati o sudbini Srbije, dodajući da će u budućnosti gradonačelnik Beograda biti iz redova te stranke. Za potpredsednike Glavnog odbora SNS izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Goran Knežević i Bratislav Gašić, a predsednik tog tela je po funkciji lider stranke. Za predsednika Izvršnog odbora naprednjaka izabran je sin Tomislava Nikolića, Radomir. Članovi Predsedništva, kojih ima 30, GO će izabrati na prvoj narednoj sednici, koja bi trebalo da se uskoro održi.

Nikolić u Kniću

Presednik Tomislav Nikolić poručio je juče da je Srbija zemlja predaka koja nije nastala juče, pa neće nestati ni sutra. „Naši pradedovi su udarili temelje ove crkve, a neki su udarali na temelje naše države“, rekao je Nikolić žiteljima šumadijskog okruga na proslavi sto godina Crkve Svetog Ilije Proroka u Kniću. On je prisutnima rekao da je njihovom voljom predsednik i „tako nameravam da radim, ako vam ne budem valjao, zaokružite drugoga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari