Američka državna sekretarka Hilari Klinton trebalo bi da početkom oktobra poseti Beograd i tom prilikom s predstavnicima državnog vrha Srbije razgovaraće o pitanjima Kosova, evropskih integracija i saradnje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, saznaje Danas iz više diplomatskih izvora.


Kako nam je potvrđeno, iz Stejt departmenta je najavljen dolazak Klintonove u region u prvoj nedelji oktobra, a Beograd je planiran za jednu od stanica na „mini-turneji“, pored Prištine i verovatno Sarajeva. Ministarka spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država poslednji put je bila u Srbiji oktobra 2010, a u međuvremenu su više puta dolazili njeni bliski saradnici Filip Gordon, Vilijam Barns i Filip Riker.

Očekuje se da će među sagovornicima Hilari Klinton biti predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i šef diplomatije Ivan Mrkić, a glavna tema svih susreta „normalizacija“ odnosa Beograda i Prištine, odnosno nastavak dijaloga dve strane.

Detalji ovih razgovora, ali i njihov „ton“, u velikoj meri zavisiće od toga šta se u vezi s Kosovom bude dešavalo u međuvremenu, a možda pre svega na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je počelo juče u Njujorku.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i primena dosad postignutih dogovora biće u fokusu odvojenih sastanaka visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednicom i premijerom Kosova Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem početkom naredne sedmice u Njujorku.

Istovremeno traju napori američkih i evropskih diplomata da se organizuje susret Nikolića i Jahjage na svečanom prijemu koji će predsednik SAD Barak Obama prirediti za šefove država i vlada, učesnike zasedanja GS UN.

Prištinski list Koha ditore objavio je juče, pozivajući se na neimenovanog diplomatu iz kabineta Ketrin Ešton, da bi rukovanje Nikolića i Jahjage, „iako simbolično, predstavljalo prvi zvanični kontakt lidera dve strane od proglašenja nezavisnosti Kosova“. Ipak, kako se ističe, srpski predsednik „oko ove mogućnosti još okleva“.

„Ono što znamo sigurno je da će u Njujorku biti organizovani odvojeni susreti Eštonove s Nikolićem i Tačijem. Na ovim susretima dogovoriće se detalji predstojećeg političkog dijaloga“, rekao je Kohin izvor.

Predsednik Srbije je više puta odbacio mogućnost susreta sa predstavnicima vlasti Kosova u neposrednoj budućnosti.

Letos je iz Nikolićevog kabineta saopšteno da se on neće sastati sa Atifetom Jahjaga, jer „želi da se u Srbiji, pre bilo kakvog razgovora, postigne konsenzus oko kosovskog pitanja“, odnosno da se utvrdi državna platforma o Kosovu koja bi imala široku političku podršku. „Tek tada bi moglo da se razmatra da li bi do susreta moglo da dođe i o čemu bi se razgovaralo“, poručeno je s Andrićevog venca.

Još oštriji je bio demanti najnovijih nagađanja o mogućem rukovanju Tomislava Nikolića i Hašima Tačija. „Ne mogu da se rukujem sa onim za koga se govori da je činio zločine nad Srbima dok se ne utvrdi da li jeste ili nije (to uradio)“, kazao je predsednik Srbije listu Pres.

Viši nivo u dijalogu

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, postoji mogućnost da se Ketrin Ešton i Hilari Klinton „neposredno“ uključe u dijalog Beograda i Prištine. Redžepi je kosovskim medijima rekao da se „priča da će se u budući dijalog direktno uključiti sa malo većih pozicija iz međunarodne zajednice, kao što su Klintonova i Eštonova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari