Nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Beogradu Majkla Davenporta Danasu je nezvanično rečeno u krugovima bliskim učesnicima da su obe strane zadovoljne ishodom razgovora, koji je juče u 13 sati vođen „u četiri oka“ u zgradi Vlade. Međutim, na sajtu Delegacije EU juče objavljeno saopštenje o „ulozi EU u promovisanju slobode izražavanja“, u kome se navodi između ostalog da politička uplitanja u medije „ostaju aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“.

Sastanak Vučića i Davenporta usledio je nakon što je premijer Srbije prvo u petak odgovarajući na pitanja novinara izrekao i da su novinari portala BIRN „dobili pare od gospodina Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije“, da bi potom usledila njegova polemika sa Majom Kocijančić, portparolkom evropske komesarke Federike Mogerini.

Iz Vlade Srbije sada je saopšteno da su se Davenport i Vučić saglasili da je 2015, kada je reč o evropskim integracijama, važna godina za Srbiju. Vučić je na sastanku istakao da je pitanje očuvanja političke i ekonomske stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana od ključnog značaja za Srbiju. Davenport je izneo stavove EU po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim pitanjima od regionalnog značaja, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je premijer Srbije zatražio podršku Evropske unije za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja „Železare Smederevo“ i biznis plan budućeg investitora, odnosno američke kompanije „Esmark“, da bi Srbija bila u mogućnosti da uputi državnu pomoć. Ističe se i da je susret Vučića i Devenporta prvi u nizu redovnih sastanaka ove godine.

Povodom ove polemike u medijima su se pojavile spekulacije da pojedini ministri u Vladi nisu dovoljno podržali premijera. Potpredsednik SNS i ministar odbrane Bratislav Gašić kaže za Danas da podržava način na koji je Vučić odgovorio Kocijančićevoj i EU, jer su kao država sve uradili transparentno i po zakonu. Gašić time aludira na to što je povod polemici bio tekst BIRN-a o tenderu za ispumpavanje kopa Tamnava. Gašić dodaje da je ispravnost ovog posla potvrdila, kako dodaje, i Svetska banka koja to finansira.

„Smeta mi to što niko nije rekao da smo po slobodi medija ispred mnogo zemalja EU. Podržavam istup Aleksandra Vučića, jer je njemu imperativ boljitak građana Srbije. On ne pristaje da bude ničija marioneta“, napominje Gašić.

Prethodno su se oglasili i ministri rada i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, koji su takođe podržali svog partijskog lidera. Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je ranije za Danas da je reč o „prolaznim poteškoćama“ i da je važno imati pošten i otvoren dijalog.

I funkcioner SPS i ministar energetike Aleksandar Antić kaže za Danas da podržava reakciju premijera Vučića na izjave koje su stigle iz Brisela. On smatra da je Kocijančićeva preuranjeno i neargumentovano reagovala, „umesto da je kod naše Vlade kao svog partnera najpre pokušala da proveri činjenice“. „Mi bismo, kao i u svakoj drugoj situaciji, dali potrebne informacije i tako bi sigurno bila izbegnuta polemika u kojoj je premijer Vučić bio prinuđen da brani dostojanstvo srpske Vlade i Srbije“, navodi Antić za naš list.

Vučić: Korektan i redovan sastanak

„Imao sam redovan sastanak sa Davenportom, ovaj put na njegovu inicijativu, ali to nije naročito važno. Sastanak je bio korektan, usaglasili smo se da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo za evropske integracije, već njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost“, kazao je Vučić juče na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Miloradom Dodikom. Rekao je i da je njegova izjava da da o Davenportu, EU i BIRN bila oštra, ali pravedna i pravična, te da nije data u afektu. Zahvalio se Svetskoj banci koja se izjasnila o postupku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu sa propisima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari