Više od polovine birača, pripadnika nacionalnih manjina, prvi put je u nedelju glasalo i direktno biralo predstavnike za svoje nacionalne savete.

Prema nezvaničnim rezultatima koje je objavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Bošnjačka kulturna zajednica s muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu osvojila je 49 odsto glasova, Mađarska sloga 77, Romi za evropsku Srbiju 44 odsto, dok je na izborima za Nacionalni savet Albanaca pobedila Partija za demokratsko delovanje sa 81 odsto glasova.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ocenilo je da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi, a da su zabeležene nepravilnosti bile „tehničke“ i da su „posledica nepoznavanja izbornog procesa“. Prigovori učesnika izbora odnosili su se uglavnom na to da u pojedinim gradovima resorno ministarstvo nije na vreme zaključilo spisak članova proširene komisije, pa je „kontrolu izbora tokom prepodneva obavljala samo država“.

Prema nezvaničnim rezultatima, od dve trećine pripadnika nacionalnih manjina koji su upisani u biračke spiskove, na izbore je izašla oko polovina birača, odnosno od ukupno 436.334 birača upisanih u posebne biračke spiskove 54,47 odsto je glasalo. Najveća izlaznost zabeležena je u Lučanima, a najmanja u Velikom Gradištu.

Savete je biralo ukupno 19 nacionalnih manjina, od kojih 16 na neposrednim izborima, dok su za tri nacionalne manjine održane elektorske skupštine. Za Hrvatski nacionalni savet i Slovenački nacionalni savet održane su elektorske skupštine, dok je za Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine Ministarstvo odložilo rad skupštine zbog nedovoljnog broja elektora potrebnih za njeno održavanje.

Ukoliko bude ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mestima, svi članovi saveta nacionalnih manjina biće poznati najkasnije 21. juna. Poslednji rok za formiranje nacionalnih saveta je 29. jun, a zadatak tog tela je da predstavlja nacionalne manjine u oblasti obrazovanja, kulture, obaveštavanja na jeziku nacionalne manjine i službene upotrebe jezika i pisma.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je da je na izborima za Nacionalni savet Albanaca mnogo glasova izgubljeno zbog grešaka u biračkim spiskovima.

– U okolnostima u kojima su se izbori odvijali, mogu da kažem da sam zadovoljan, ali ipak treba još raditi na upisu birača u poseban birački spisak, jer od ukupno 49.000 albanskih birača, tek 27.000 je upisano u spisak – kazao je Halimi.

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je juče da su rezultati izbora za savet nacionalnih zajednica pokazali da glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić „nema podršku većine Bošnjaka“ i pozvao Zukorlića da se povuče.

– Manipulisao je verom u političke svrhe, politikom u verske svrhe, Univerzitetom, Islamskim fakultetom, medresom, hodžama i veroučiteljima, političarima i političkim strankama, Čedom i LDP-om predvođenim, pazarskim i sandžačkim medijima koje je kontrolisao, ratom i mirom, opet nije uspeo. Govorio je da ima podršku 80 odsto muslimana u Srbiji, a nema podršku ni trećine Bošnjaka Srbije. Obećao je ostavku ako ne osvoji Bošnjačko veće. Vreme je da se povuče, da mir zavlada – poručio je muftija Jusufspahić u izjavi dostavljenoj medijima.

Iako bi Nacionalni saveti trebalo da se bave pitanjima vezanim za jezik, obrazovanje i kulturu manjinskih zajednica, političke partije koje ne pripadaju manjinskim pokušale su da u njih ubace svoje predstavnike. Važnost izbora prepoznala je i Demokratska stranka čiji predstavnici ipak nisu osvojili veliki broj glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari