Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije se konsultovalo s kabinetom predsednika Republike prilikom donošenja odluke o bojkotu ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou, rekla je Danasu Jasmina Stojanov, šefica pres službe predsednika Borisa Tadića.


Buka, nastala zbog stava Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje za sutra u Oslu zakazanoj ceremoniji uručenja Nobelove nagrade za mir, juče je kulminirala. Većina domaćih i stranih javnih ličnosti, kao i nevladinih organizacija i pojedinih političkih stranaka, smatra da je odluka veoma loša po međunarodni imidž Srbije, posebno zbog njenih evropskih ambicija. Kako je Danasu rečeno iz izvora bliskih državnom vrhu u Beogradu, „trenutno se razmatra mogućnost promene stava“ i sve bi trebalo da bude vrlo brzo poznato.

Evropska komisija izrazila je „veliko razočaranje“ zbog poteza srpskih vlasti i upozorila da bi Beograd morao da uskladi svoj stav sa EU, čiji će predstavnici biti u Oslu. Anđela Filote, portparolka komesara za proširenje Štefana Filea, podsetila je u izjavi novinarima da je stav 27 zemalja EU da učestvuju na ceremoniji i pored poziva Pekinga na bojkot. „Razočarani smo i zabrinuti. Razgovaraćemo s našim partnerima kako bismo videli da li je moguće da čujemo drugačiji stav Beograda o tom pitanju“, istakla je Filote.

Edvard Kukan, predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, smatra da srpski bojkot, kao i poslednji izveštaj tužioca Serža Bramerca o saradnji s Tribunalom, predstavljaju „negativne informacije koje iz Srbije stižu u Brisel“.

Nezadovoljstva ima i u vladajućoj koaliciji. Odbor za inostrane poslove Skupštine Srbije zatražio je juče da mu ministar Vuk Jeremić podnese izveštaj o odluci da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir. Šefica poslaničkog kluba ZES i funkcioner DS Nada Kolundžija rekla je novinarima da će sednica biti održana uskoro, čim se usklade termini s Jeremićem. „Odbor je tražio da ministar dođe i narodne poslanike upozna sa svim odlukama, elementima, preporukama u spoljnoj politici“, rekla je Kolundžija. Sazivanje sednice Odbora zatražili su i poslanici LDP, nazvavši odluku o neodlasku u Oslo „skandaloznom“, dok su funkcioneri SPO i LSV Aleksandar Jugović i Aleksandra Jerkov u zajedničkom saopštenju ocenili da je Srbija „poslala vrlo lošu poruku svetskoj javnosti, a naročito EU kojoj težimo i u kojoj je poštovanje ljudskih prava jedno od temeljnih vrednosti na kojoj ona počiva“.

Više domaćih nevladinih organizacija, u zajedničkom saopštenju za javnost, zatražilo je juče od Vlade Srbije da preispita odluku i da naloži ambasadoru Milanu Simurdiću da prisustvuje ceremoniji u norveškoj prestonici. Vladimir Pavićević iz Beogradske otvorene škole ocenjuje za Danas da Srbija ovim bojkotom otkriva staru boljku svoje spoljne politike – tumaranje. „Dok predsednik države i njegov ministar spoljnih poslova na sve načine ubeđuju javnost da grade evropsku Srbiju, u isto vreme nam, stavom poput ovog, pokazuju da ne razumeju šta čini modernu Evropu kojoj deklarativno teže. Ne razumeju da se ovde radi o borbi za slobodu i elementarna ljudska prava i da svrstavanje uz Libiju, Iran ili Kinu po ovim pitanjima znači udaljavanje od Evrope“, ističe Pavićević. On smatra da će takvu ocenu ponašanja nosilaca srpske spoljne politike dati i Evropski parlament, koji upravo priprema rezoluciju o Srbiji.

Ipak, ima i drugačijih viđenja. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, rekao je juče da je odluka o bojkotu uručenja Nobelove nagrade u skladu s državnom politikom. „Pošto se radi o prisustvu ambasadora, radi se o ingerenciji Ministarstva spoljnih poslova i mogu da kažem da naša zemlja kao i sve druge zemlje vodi spoljnu politiku koja je pre svega, usklađena s našim nacionalnim interesima“, izjavio je Đelić pred Odborom za evropske integracije Narodne skupštine.

Vladimir Todorić, izvršni direktor Centra za novu politiku, smatra da je potez Beograda razumljiv i da ne treba da se shvati kao provokacija, „jer Kina ima veoma konstruktivnu ulogu u spoljnoj politici Srbije“. „Mnogo je važnije da se na putu ka EU koncentrišemo na pitanje unutrašnje reforme, saradnje s Haškim tribunalom i pregovora s Kosovom“, zaključuje Todorić.

Kina poštuje odluku Srbije

„Veoma cenimo odluku Srbije da ne pošalje svoje predstavnike na ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir. Takva odluka demonstrira strateško partnerstvo Narodne Republike Kine i Republike Srbije na delu i pokazuje da naše dve zemlje imaju međusobno razumevanje kada je reč o vitalnim interesima“, izjavio je juče Vei Jinghua, kineski ambasador u Beogradu, nakon potpisivanja ugovora o realizaciji prve faze projekta TE Kostolac B u Vladi Srbije. Ambasador je dodao da dodela nagrade kineskom disidentu Liju Sjaobou nema nikakve veze s mirom i da „narod Srbije to najbolje može da razume jer je Marti Ahtisari dobio tu istu nagradu pre dve godine“. Jinghua je istakao da Liju Sjaobou nije borac za ljudska prava već „disident koji se zalaže za političku promenu sistema koja bi Kinu dovela u položaj kolonije“. Kina će danas u Pekingu uručiti „Konfučijevu nagradu za mir“ tajvanskom potpredsedniku Lijen Čanu, samo jedan dan pre nego što će u Oslu kineskom disidentu Liu Sjaobou biti dodeljena Nobelova nagrada za mir. U saopštenju Komiteta za nagrade se navodi da je uvođenje ovog priznanja „neka vrsta mirovnog odgovora na ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir“. G. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari