Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića ne radi ništa kako bi ohrabrio povratak Srba na Kosovo kao ni njihovo učešće u kosovskim vlastima, on samo daje velika obećanja, ali ih ne ispunjava i zbog toga francuske diplomate više ne razgovaraju s njim, stoji u izveštaju sa razgovora francuskih i američkih diplomata koji je održan 11. septembra u Parizu, do kojeg je došao internet sajt Vikiliks, a koji su juče objavili Gardijan, Njujork Tajms, Špigel, Mond i El paiz.


Sastanku su prisustvovali pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon sa američke strana, kao i francuski diplomatski savetnici Žan-David Levit, Damijen Lora i Fransoa Rišije, pomoćnik sekretara za kontinentalnu Evropu Rolan Galarag, kao i direkor biroa za strateške poslove Ministarstva spoljnih poslova Žan Ugo Simon Mišel.

Kritike na račun Jeremića izneo je Levit koji je rekao da srpski ministar ne radi ništa kako bi ohrabrio povratak Srba ili njihovo učešće u Vladi Kosova. Kako stoji u američkom izveštaju, Levit je primetio da Jeremić „daje velika obećanja“ svaki put kada dođe u Francusku, ali ih ne ispoštuje“. Levit se više ne sastaje s njim i ne smatra ga „modernim licem Beograda“, kao što ministar nastoji da bude.

U dokumentima u kojima je objavljen razgovor, navodi se i da Misija Euleks na Kosovu i Metohiji ima probleme u saradnji sa kosovskim vlastima i javnosti, nakon što su potpisana dva protokola sa Srbijom. Kako je navedeno, stanovnici Kosova će morati da prihvate ove protokole, kao i da im treba pojasniti da je reč samo o tehničkim sporazumima koji nemaju uticaja na nezavisnost Kosova.

Zašto Mladić nikada nije uhapšen

Kako je juče preneo britanski Gardijan, dokumenti do kojih je došao Vikiliks takođe otkrivaju zašto glavni optuženi srpski ratni kriminalac nikada nije uhvaćen. U juče objavljenim dokumentima to se nije moglo naći, ali je Gardijan najavio da će narednih dana nastaviti sa objavljivanjem detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari